Warning: Use of undefined constant is_single - assumed 'is_single' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /chroot/home/formulao/formula1tech.hu/html/wp-content/plugins/facebook-like-button/inc/fun.inc.php on line 62

Online látogatók

Ajánló

Technikai fejlesztések és megoldások: Olasz Nagydíj (2013) (2013.09.07) - A DRS és a szélárnyék-csaták kapcsolata Monzában (2013.09.06) - Gumi- és boxtaktika elemzés: Belga Nagydíj (2013) (2013.08.27) - A McLaren aerodinamikai teszttel készül Monzára (2013.08.27) - Williams Renault FW35: Parabolikus hátsó légterelő szárny (2013.08.26) - Technikai fejlesztések és megoldások: Belga Nagydíj (2013) (2013.08.24) - Ezúttal két DRS szakasz lesz a Belga Nagydíjon (2013.08.20) - Milyen előnyt jelenthet a Lotus E21 nagyobb tengelytávja Spában? (2013.08.19) - A Pirelli ismertette a szingapúri futamig használatos keverékeket (2013.08.18) - A turbós motorok és a gumiabroncsok összhangjának fontossága (2013.08.18) - Új oldalsó gyűrődési zóna lesz a 2014-es autókban (2013.08.11) - Az információtechnológia szerepe és fejlődése a Hungaroringen (2013.08.07) - F1 2014: A technikai szabálymódosítások ismertetése (2013.08.06) - A gumihőmérséklet jelentősége és figyelése a versenypályán (+Videó) (2013.08.04) - A ballaszt szerepe és alkalmazási módjai az F1-ben (2013.08.03) - Újabb érdekes megoldás a hátsó gumik hőmérsékletkontrolljára? (2013.08.02) - Hell Ring: Új versenypálya-komplexumot kaphat Magyarország (+Videó) (2013.08.02) - Az F1-es autó életciklusa a pályán kívül (Videó) (2013.08.01) - Gumi- és boxtaktika elemzés: Monacói Nagydíj (2013) (2013.05.27) - Technikai fejlesztések és megoldások: Monacói Nagydíj (2013) (2013.05.26) - Technikai követelmények: Monacói Nagydíj (2013) (2013.05.25) - A siker kulcsa az F1-ben: Az aerodinamika szerepe 2013-ban (2013.05.22) - Módosított hátsó szárnyat tesztelt a Force India Duxfordban (2013.05.21) - A két leglágyabb keverékkel készül a Pirelli Monacóra (2013.05.21) - Monacóban újra a célegyenesben lesz az előzési zóna (2013.05.21) -

Technikai előrejelzés: Austin, az új amerikai álom (+Videó)

Add a Startlaphoz
Írta: Papp István | 2012.10.23. PDF Betűméret növelése Betűméret csökkentése Betűméret visszaállítása Megtekintés: 3 255
Az austini pálya látképe (Amerikai Nagydíj, 2012)

A 2012-es szezonban a vadonat új építésű, Hermann Tilke által tervezett austini versenypályára is ellátogat a mezőny

A 2007-es évet követően az idén a Formula-1 mezőnye újra visszatérhet az Amerikai Egyesült Államokba. Ezúttal viszont nem a jó „öreg” Indianapolis láthatja majd vendégül az autóversenyzés királykategóriáját, hanem egy vadonat új építésű, Austinban található versenypálya.

 

Ahogyan azt az új tervezésű F1-es versenypályák esetében már megszokhattuk, az 5.516km hosszú új helyszín megalkotása ezúttal is a híres német építész, Hermann Tilke nevéhez fűződik. A 24 pilótából álló mezőnynek összesen 56 kört kell majd teljesítenie a november 18-i hétvégén megrendezésre kerülő nagydíjon, amely a pálya karakterisztikájából adódóan vélhetően jó néhány kihívást tartogat a csapatok és a pilóták számára egyaránt.

 

A 308km-es versenytáv teljesítéséül szolgáló helyszín különlegességei közé sorolható, hogy miközben a pilóták igyekeznek a lehető legjobb köridőket abszolválni, a ring vonalvezetéséből adódóan megközelítőlegesen 42 méteres szintkülönbséggel találják szembe magukat. A célegyenest követő 1-es számmal jelzett kanyar két szempontból is érdekes. Miután a célegyenes bejárati pontjához képest rendkívül magasra ível – egyúttal a kanyar csúcspontja a pálya legmagasabb pontja is -, az éles balkezes kanyarban megfelelő tempóra kell visszalassítani az autókat. A pálya ezen része a rajtot követő pillanatokra vonatkozóan is tartogathat némi meglepetéseket, ahol a 24 pilótából álló mezőny szinte egyszerre próbál majd elfordulni.

 

Az első kanyar teljesítését követően leejtős szakasz veszi kezdetét, majd azután pedig gyors irányváltoztatásokat követelő kanyarkombinációk várnak a pilótákra. A 11db balkezes és a 9db jobbkezes kanyart, valamint 2db hosszabb egyenest számláló pályaív további érdekessége, hogy egyes szakaszai már meglévő versenypályák vonalvezetését idézik. A kialakított kanyarkombinációk tekintetében talán a 3-as és a 9-es számú pályaívek közötti szakasz a silverstone-i pályán lévő Maggotts-Becketts-Chapel által meghatározott karakterisztika jegyeit hordozza magán, ahol az autók nagy sebességgel hajtják végre az egymás után következő kanyarokat. A hátsó 1.2km-es hosszú egyenes is minden bizonnyal feladja a leckét az autók beállításain fáradozó mérnökök számára, hiszen nemcsak a kanyarokban és a gyors irányváltoztatások során van szükség megfelelő aerodinamikai- és mechanikai tapadásra. Az autók beállításaiban tehát megfelelő kompromisszumos megoldásokra van szükség, melynek köszönhetően az autó kellő tempót képes elérni az austini pálya kanyaríveiben, miközben a hosszú egyenesekben is a maximumot kell kihozni belőlük. A kanyarok kialakítása miatt rendkívül fontos, hogy a motorok esetében az alacsonyabb fordulatszám-tartományban is kellő nyomatékleadás valósuljon meg, amely az olyan szűk visszafordítók, mint az 1-es, a 11-es, a 13-as, vagy akár a 15-ös számmal jelölt kanyarokban rendkívül nagy jelentőséggel bírhat.

 

Pályabejáró (Amerikai Nagydíj, 2012)

 

A már meglévő versenypályákkal kapcsolatos hasonlóságok taglalása során nem szabad megfeledkezni a 12…15-ös kanyarok alkotta szakaszról sem, amely talán a hockenheimi versenypálya aréna területét hivatott megeleveníteni egy kicsit eltérő tálalásban. A 12-es számmal jelölt kanyartól kezdődően egészen a 17-es kanyar kijáratáig újra emelkedős szakaszokat kell a pilótáknak és a technikáknak leküzdeni. Ezután már csak kisebb szintkülönbségek várnak a mezőnyre egészen a célegyenes utolsó szakaszáig, ahol az előzőleg is említett, a pálya legmagasabb pontját képviselő 1-es számú kanyarral találják szembe magukat.

 

Mindazonáltal, hogy a pilóták speciális szimulátorok segítségével fel tudnak készülni a közelgő Amerikai Nagydíj helyszínéből, vagyis el tudják sajátítani az austini ring vonalvezetését, ez önmagában véve még nem óvja meg őket és a csapatokat a további, leküzdendő nehézségektől. Mivel egy teljesen új építésű versenypályáról van szó, az aszfalt felülete rendkívül rossz tapadási jellemzőkkel fog rendelkezni a háromnapos eseménysorozat kezdetén, amely azonban fokozatosan javulni fog a vasárnapi futamig, miután a pilóták egyre több kört tesznek meg autóikkal, és ezáltal egyre inkább felgumizzák azt.

 

Az aszfalt tapadási jellemzői mellett további nyitott kérdésként említhető annak felületi minősége is, amely a gyors irányváltoztatásokat követelő, és eközben egyenetlen, hullámos vonalvezetéssel társulva további extra nehézségeket, és jelen pillanatban még ismeretlen faktorokat hordoznak magukban. A 2012-es idény 19-dik állomásaként szereplő austini futamra a Formula-1 hivatalos gumibeszállítója, a Pirelli a biztonságra törekedve a két legtartósabbnak mondható gumiabroncsával, a közepes- és a kemény keverékekkel készül, csakúgy, mint az évadzáró Brazil Nagydíjnak otthont adó interlagosi aszfaltcsíkra is.

 

Az új amerikai versenypálya hosszú egyenesei tehát nagy csúcssebességet, és a lassú- valamint a gyors kanyarokban jó tapadást, és az autó megfelelő egyensúlyát követeli a jó köridők reményében. A versenyautó beállításai során a mérnököknek az alul- és túlkormányozott menetjellemzők között kell lavírozniuk, miközben az elülső kerékfelfüggesztési elemeket viszonylag merevebbre, a megfelelő kigyorsításokhoz pedig a hátsó kerékfelfüggesztést viszonylag lágyabb karakterisztikára érdemes majd beállítaniuk. Fontos tehát, hogy az autó felkészítése során a gyors kanyarokban kellő stabilitást kell biztosítani, de a mechanikai- és aerodinamikai beállítások tekintetében törekedni kell a megfelelő mértékű tapadás biztosítására úgy, hogy eközben a lehető leghosszabb távon kell a maximális teljesítményt kihozni a Pirelli által biztosított gumitípusokból.

 

 

(Ha a videó nem megfelelően jelenik meg, itt megnézheted)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Technikai előrejelzés: Austin, az új amerikai álom (+Videó), 5.0 out of 5 based on 1 rating


Címkék: , , , ,


Ajánld a cikket ismerőseid számára:

Megosztás:
 • email
 • Facebook
 • Twitter
 • Tumblr
 • del.icio.us
 • LinkedIn
 • Posterous
 • Google Buzz
 • Google Bookmarks
 • Identi.ca
 • FriendFeed
 • Propeller
 • RSS

Hozzászólások (0)

Szólj hozzá...

* A mezők kitöltése kötelező!

*

Top
Dear F1 Fan,

You can translate the blog content to the next languages.

If you can't find your language below, please send me an e-mail to the istvan.papp[at]formula1tech.hu ([at]=@). Thank you for your cooperation.

Have a good reading!

Bye,
István Papp


Kedves Látogató!

Iratkozz fel a Formula1Tech Blog blogértesítő szolgáltatására, és minden egyes új bejegyzést meg fogsz kapni az e-mail postafiókodba.

Ehhez nem kell mást tenned, csak kattints az alábbi nyomógombra, és töltsd ki a kezdő oldal alján található regisztrációs lapot.

Köszönettel,
Papp István

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Dear Visitor,

Please subscribe to the Formula1Tech Blog newsletter, and you will get every new post delivered to your Inbox.

Just click to the button below and fill the registration form at the bottom of the home page.

Thank you,
István Papp

Read previous post:
Az F2012 vizsgálata a szélcsatornában (Ferrari, 2012)
A Ferrari is saját DDRS-t fejleszt?

A Ferrari alakulat számára az F2012-es konstrukció aerodinamikai fejlesztései nem éppen az előzetes elvárások szerint alakultak az idei szezon során....

Előzési zóna (Indiai Nagydíj, 2012)
Hosszabb lesz a második DRS-zóna Indiában

A 2012-es Formula-1-es világbajnoki sorozat következő állomásaként megrendezésre kerülő India Nagydíj során a mezőny tagjai a Buddh International Circuit versenypályán...

Sebastian Vettel vezetői ülése (Sauber F1 Team, 2006)
Speciális kagylóülés a pilóta biztonságáért

Egy több mint 300km/h-val száguldó versenyautóról talán kissé furcsa kijelentésnek tűnhet, de az igazat megvallva egy profi pilóta számára a...

Close