Warning: Use of undefined constant is_single - assumed 'is_single' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /chroot/home/formulao/formula1tech.hu/html/wp-content/plugins/facebook-like-button/inc/fun.inc.php on line 62

Online látogatók

Ajánló

Technikai fejlesztések és megoldások: Olasz Nagydíj (2013) (2013.09.07) - A DRS és a szélárnyék-csaták kapcsolata Monzában (2013.09.06) - Gumi- és boxtaktika elemzés: Belga Nagydíj (2013) (2013.08.27) - A McLaren aerodinamikai teszttel készül Monzára (2013.08.27) - Williams Renault FW35: Parabolikus hátsó légterelő szárny (2013.08.26) - Technikai fejlesztések és megoldások: Belga Nagydíj (2013) (2013.08.24) - Ezúttal két DRS szakasz lesz a Belga Nagydíjon (2013.08.20) - Milyen előnyt jelenthet a Lotus E21 nagyobb tengelytávja Spában? (2013.08.19) - A Pirelli ismertette a szingapúri futamig használatos keverékeket (2013.08.18) - A turbós motorok és a gumiabroncsok összhangjának fontossága (2013.08.18) - Új oldalsó gyűrődési zóna lesz a 2014-es autókban (2013.08.11) - Az információtechnológia szerepe és fejlődése a Hungaroringen (2013.08.07) - F1 2014: A technikai szabálymódosítások ismertetése (2013.08.06) - A gumihőmérséklet jelentősége és figyelése a versenypályán (+Videó) (2013.08.04) - A ballaszt szerepe és alkalmazási módjai az F1-ben (2013.08.03) - Újabb érdekes megoldás a hátsó gumik hőmérsékletkontrolljára? (2013.08.02) - Hell Ring: Új versenypálya-komplexumot kaphat Magyarország (+Videó) (2013.08.02) - Az F1-es autó életciklusa a pályán kívül (Videó) (2013.08.01) - Gumi- és boxtaktika elemzés: Monacói Nagydíj (2013) (2013.05.27) - Technikai fejlesztések és megoldások: Monacói Nagydíj (2013) (2013.05.26) - Technikai követelmények: Monacói Nagydíj (2013) (2013.05.25) - A siker kulcsa az F1-ben: Az aerodinamika szerepe 2013-ban (2013.05.22) - Módosított hátsó szárnyat tesztelt a Force India Duxfordban (2013.05.21) - A két leglágyabb keverékkel készül a Pirelli Monacóra (2013.05.21) - Monacóban újra a célegyenesben lesz az előzési zóna (2013.05.21) -

Módosított ECU-beállításokkal folytatja a Red Bull Racing

Add a Startlaphoz
Írta: Papp István | 2012.07.27. PDF Betűméret növelése Betűméret csökkentése Betűméret visszaállítása Megtekintés: 2 870
Renault RS27 motor (Renault, Jerez teszt, 2012.02.06)

A Német Nagydíj hétvégéjén kirobbant vita eredményeképpen szabálymódosítás született a motorvezérlésekkel kapcsolatban (Fotó: Red Bull Racing)

A Magyar Nagydíj a Red Bull Racing számára talán a szokásosnál kicsit több munkát is hozhat, miután a Nemzetközi Automobil Szövetség által a Technikai Szabályzatban eszközölt módosítás miatt változtatniuk kellett a Renault erőforrások vezérlésének módján.

Mint ismeretes, az elmúlt hétvégén megrendezett hockenheimi versenyhétvége során az RB8-as konstrukciókban alkalmazott motorvezérlés meglehetősen nagy visszhangot váltott ki, miután az FIA technikai szakértője, Jo Bauer felhívta arra a szövetség figyelmét. A vizsgálatokat, valamint a Red Bull Racing vezetőségével folytatott egyeztetéseket követően a Formula-1 törvényhozó testülete nem állapított meg semmiféle szabálytalanságot, mindössze arról volt szó, hogy a csapat a szabályzatban megadott lehetőségek határmezsgyéjét kihasználva próbált nagyobb előnyre szert tenni a riválisokkal szemben. Az alakulat által alkalmazott motorelektronika révén ugyanis a Renault motor középső fordulatszám-tartományában a gázszabályzó szelep állásától függetlenül kisebb mértékű nyomaték leadása valósult meg, amelynek köszönhetően a kanyarokból hatékonyabb kigyorsításokat tudtak megvalósítani, mindamellett, hogy a kipufogórendszerből kiáramló forró égéstermék extra aerodinamikai előnyöket is biztosított. Ez utóbbi azonban korántsem jelentett akkora aerodinamikai teljesítménytöbbletet, mint az egykoron használt, és a 2012-es szezonra már betiltott befújt diffúzorok jelentettek.

A félreértések, és a jövőbeli nézeteltérések elkerülése érdekében pedig az FIA úgy döntött, hogy egyértelműsíti a Formula-1 technikai szabályzatát. Ennek megfelelően pedig a 6.000 percenkénti fordulatszámtól kezdődően a meghatározott maximális forgatónyomaték értékétől mindössze +/- 2%-kal lehet eltérni, valamint a gyújtás szögét érintő megengedett eltérés mértéke nem haladhatja meg a 2.5%-ot.

 

Mi történt a Német Nagydíjon?

A hockenheimi időmérő edzést követően a Nemzetközi Automobil Szövetség technikai szakértője, Jo Bauer szabálytalanságot vélt felfedezni az RB8-as versenyautók motorvezérlésével kapcsolatosan, miután megállapította, hogy a Renault motor középső fordulatszám-tartományában mérhető gázpedálállás nem felel meg teljes egészében a Technikai Szabályzatban rögzített szempontoknak, illetve az így nyert beállítás extra aerodinamikai előnyöket is jelenthet az ellenfelekkel szemben.

Az FIA által kiadott közlemény többek között arról is beszámolt, hogy már önmagában véve az szabálytalanságnak mondható, hogy a Red Bull Racing által használt motorvezérlésnek köszönhetően a motorok középső fordulatszám-tartományában kisebb mértékű nyomaték keletkezik, mint ami valójában elvárt, illetve indokolt lenne. A szövetség indoklásában szerepelt továbbá az is, hogy elképzelhetőnek tartják annak a lehetőségét, hogy az adott gázpedálállás, illetve a gázszabályzó szelep pozíciójától függően változhat a kiáramlott kipufogógázok mennyisége is, ami pedig befolyásolhatja az RB8-as aerodinamikai karakterisztikáját. Ez a fajta technikai segédeszköz pedig a 2012-es év elején bevezetett új regulák értelmében tiltott.

De hogyan is vált egyértelművé, hogy valamivel trükközött a csapat? Az FIA minden egyes versenyautót át szokott vizsgálni a nagydíjhétvégék folyamán, amihez felhasználják az autókon elhelyezett szenzorok és érzékelők által gyűjtött telemetriai adatokat is. Az RB8-as konstrukciókban lévő motorok által leadott nyomatékértékek diagramját átvizsgálva vált egyértelművé, hogy a korábbi versenyhétvégékkel ellentétben a nyomatékleadás maximális mértéke eltért, jelen esetben kisebb volt. Ez az eltérés pedig előrevetítette annak a lehetőségét, hogy a Red Bull Racing versenyautói nem feleltek meg teljes egészében a Technikai Szabályzat 5.5.3-as cikkelyének, az előzőekben is említett fordulatszám-tartomány és nyomatékviszonyok tekintetében. Mindezek mellett pedig a nyomatékviszonyok ilyen módon történő befolyásolása módosíthatja a versenyautó aerodinamikai karakterisztikáját is, ami pedig már a TD 036-11-es direktívával ellenkezik.

 

Jo Bauber jelentése az RB8 motorvezérlésről (Red Bull Racing, Német Nagydíj, 2012)Jo Bauer levele az FIA-nak (Fotó: Mario Keszeli, Twitter: @techF1LES)

Az FIA közleménye az RB8 motorvezérlésről (Red Bull Racing, Német Nagydíj, 2012)Az FIA közleménye az RB8 motorvezérléssel kapcsolatban (Fotó: Mario Keszeli, Twitter: @techF1LES)

 

Rés a pajzson, avagy a szabályok nem mindig egyértelműek?

A technikai szabályzat egyértelműen rendelkezik arról, hogy a gázszabályzó szelep maximális nyitottsága esetén mekkora nyomaték leadásának kell megvalósulni, de az adott fordulatszámhoz tartozó maximális nyomaték és a gyújtási szög tekintetében lehet eltérést alkalmazni. A Red Bull Racing által alkalmazott motorvezérlő szoftver révén azonban a gyújtási szög megfelelő beállításával a középső fordulatszám-tartományában a gázszabályzó szelep állásától függetlenül kisebb mértékű nyomaték leadása valósult meg, mint ahogyan az korábban is említésre került.

A csapat által alkalmazott megoldás – amely végül a szabályzat pontosítására kényszerítette az FIA-t – összesen három technikai direktívát érint, számszerűsítve az 5.5.3, az 5.5.5 és az 5.5.6-os cikkelyeket.

5.5.3. A gázszabályzó szelep maximális pozíciójának összhangban kell lenni a motor által leadott nyomaték értékével, amely eléri, vagy meghaladja a motor által leadott maximális nyomatékot jól mérhető motorfordulatszám esetén.

5.5.5. Bármilyen motorsebesség esetén a pilóta által megkívánt nyomaték eléréséhez a gázszabályzó szelep nyitottságának növelésével monoton módon növekednie kell a leadott nyomaték értékének is.

5.5.6. A gázszabályzó szelep bármely pozíciója és 5.000 percenkénti motorfordulat felett a nyomatékértékben mérhető eltérés nagysága a percenkénti motorfordulatszámhoz viszonyítva nem lehet kevesebb, mint 0.030Nm.

Jelenleg tehát az 5.5.5-ös cikkely minden egyes motorsebességre vonatkozik. Ennek megfelelően tehát az adott motorfordulatszámhoz megkívánt nyomatékot a gázszabályzó szelep nyitottságának növelésével monoton módon kell biztosítani. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a maximális nyomaték eléréséhez a motor fordulatszámának is monoton módon kell növekednie.

Hasonlóképpen fogalmaz az 5.5.3-as cikkely is, amely megköveteli, hogy minden egyes meghatározott motorsebességnél a gázszabályzó szelep állásától függően keletkező nyomatékigény megegyezik, vagy meghaladja a maximális nyomatékigény mértékét. Ez a fajta funkció tehát meghatározott motorfordulatszám értékekhez kötődik, és nem pedig a motorfordulatszám függvényében megy végbe.

Kétségtelen tehát, hogy az 5.5.3 és az 5.5.5 cikkelyek szorosan kapcsolódnak egymáshoz, és logikailag kissé talán zavarosnak is tűnhetnek, de talán éppen ezért sikerült a Red Bull Racingnek megtalálni azt a megoldást, amit végül a Magyar Nagydíjtól kezdve a Technikai Szabályzat FIA általi pontosításából adódóan már nem használhat tovább.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)


Címkék: , , , , , , , ,


Ajánld a cikket ismerőseid számára:

Megosztás:
 • email
 • Facebook
 • Twitter
 • Tumblr
 • del.icio.us
 • LinkedIn
 • Posterous
 • Google Buzz
 • Google Bookmarks
 • Identi.ca
 • FriendFeed
 • Propeller
 • RSS

Hozzászólások (0)

Szólj hozzá...

* A mezők kitöltése kötelező!

*

Top
Dear F1 Fan,

You can translate the blog content to the next languages.

If you can't find your language below, please send me an e-mail to the istvan.papp[at]formula1tech.hu ([at]=@). Thank you for your cooperation.

Have a good reading!

Bye,
István Papp


Kedves Látogató!

Iratkozz fel a Formula1Tech Blog blogértesítő szolgáltatására, és minden egyes új bejegyzést meg fogsz kapni az e-mail postafiókodba.

Ehhez nem kell mást tenned, csak kattints az alábbi nyomógombra, és töltsd ki a kezdő oldal alján található regisztrációs lapot.

Köszönettel,
Papp István

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Dear Visitor,

Please subscribe to the Formula1Tech Blog newsletter, and you will get every new post delivered to your Inbox.

Just click to the button below and fill the registration form at the bottom of the home page.

Thank you,
István Papp

Read previous post:
Pirelli gumiabroncs (Magyar Nagydíj, 2012)
Mit várhat a Pirelli a Magyar Nagydíjtól?

Az angliai és a németországi versenyhétvégéket követően – ahol az esős időjárás is hozzájárult az izgalmak fokozásához – a 27-dik...

Előzési zóna (Magyar Nagydíj, 2012)
Az FIA kijelölte a Hungaroring előzési zónáját

Az elkövetkező hétvégén megrendezésre kerülő, sorrendben a 27-dik Magyar Nagydíjat illetően a Nemzetközi Automobil Szövetség meghatározta a DRS használatára szánt...

Sauber F1.08 részletek (2012.07.24)
Miből áll össze az egykori Sauber F1.08-as versenyautó? (Képgaléria)

A Formula-1-es versenyautók mindig is különleges atmoszférát teremtenek, különösképpen akkor, amikor nemcsak láthatjuk azt, hanem hallhatjuk is a benne rejlő...

Close