Warning: Use of undefined constant is_single - assumed 'is_single' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /chroot/home/formulao/formula1tech.hu/html/wp-content/plugins/facebook-like-button/inc/fun.inc.php on line 62

Online látogatók

Ajánló

Technikai fejlesztések és megoldások: Olasz Nagydíj (2013) (2013.09.07) - A DRS és a szélárnyék-csaták kapcsolata Monzában (2013.09.06) - Gumi- és boxtaktika elemzés: Belga Nagydíj (2013) (2013.08.27) - A McLaren aerodinamikai teszttel készül Monzára (2013.08.27) - Williams Renault FW35: Parabolikus hátsó légterelő szárny (2013.08.26) - Technikai fejlesztések és megoldások: Belga Nagydíj (2013) (2013.08.24) - Ezúttal két DRS szakasz lesz a Belga Nagydíjon (2013.08.20) - Milyen előnyt jelenthet a Lotus E21 nagyobb tengelytávja Spában? (2013.08.19) - A Pirelli ismertette a szingapúri futamig használatos keverékeket (2013.08.18) - A turbós motorok és a gumiabroncsok összhangjának fontossága (2013.08.18) - Új oldalsó gyűrődési zóna lesz a 2014-es autókban (2013.08.11) - Az információtechnológia szerepe és fejlődése a Hungaroringen (2013.08.07) - F1 2014: A technikai szabálymódosítások ismertetése (2013.08.06) - A gumihőmérséklet jelentősége és figyelése a versenypályán (+Videó) (2013.08.04) - A ballaszt szerepe és alkalmazási módjai az F1-ben (2013.08.03) - Újabb érdekes megoldás a hátsó gumik hőmérsékletkontrolljára? (2013.08.02) - Hell Ring: Új versenypálya-komplexumot kaphat Magyarország (+Videó) (2013.08.02) - Az F1-es autó életciklusa a pályán kívül (Videó) (2013.08.01) - Gumi- és boxtaktika elemzés: Monacói Nagydíj (2013) (2013.05.27) - Technikai fejlesztések és megoldások: Monacói Nagydíj (2013) (2013.05.26) - Technikai követelmények: Monacói Nagydíj (2013) (2013.05.25) - A siker kulcsa az F1-ben: Az aerodinamika szerepe 2013-ban (2013.05.22) - Módosított hátsó szárnyat tesztelt a Force India Duxfordban (2013.05.21) - A két leglágyabb keverékkel készül a Pirelli Monacóra (2013.05.21) - Monacóban újra a célegyenesben lesz az előzési zóna (2013.05.21) -

Mi okozhatta a gázpedál hibáját Button autójában? (+Videó)

Add a Startlaphoz
Írta: Papp István | 2012.11.18. PDF Betűméret növelése Betűméret csökkentése Betűméret visszaállítása Megtekintés: 3 326
Gázpedál pozíció érzékelő (Gill Sensors, 2012)

A gázpedál pozíció érzékelő meghibásodása miatt kényszerült kiállásra Jenson Button az Amerikai Nagydíj időmérőjén (Fotó: Gill Sensors)

A 2012-es szezon utolsó előtti állomásán, a vadonat új építésű austini aszfaltcsíkon a McLaren alakulat brit pilótája technikai problémával kellett, hogy szembesüljön a háromnapos eseménysorozat szombati napján. Jenson Button az időmérő második szakaszát követően kénytelen volt feladni a rajtpozíciókért folytatott küzdelmet, miután az általa vezetett MP4-27-es konstrukcióból nem tudta kihozni a maximumot. Végül a futam 12-dik rajthelyét megszerző Button a média képviselőinek tett nyilatkozatában az autójának gázpedálja körüli meghibásodásról tett említést, melyet a wokingi csapat technikai igazgatója meg is erősített. Az elismert szakember, Paddy Lowe elmondása szerint ugyanis a Button autójában lévő gázpedál pozíció érzékelő nem megfelelő működése okozta a teljesítményvesztést, illetve a gyenge szereplést.

 

Egy Formula-1-es versenyautó számos, különböző feladat ellátására kialakított érzékelőt, szenzort, és az általuk továbbított adatok és villamos jelek fogadására és feldolgozására szolgáló elektronikai elemeket is tartalmaz. További érdekesség, hogy egy F1-es konstrukcióban lévő minden egyes érzékelő és elektronikai elem egyetlen összefüggő rendszerré történő összefűzéséhez hozzávetőlegesen 2km hosszú vezetékhálózatra van szükség. Egy-egy ilyen rendszert a szakemberek 15.000km-es élettartamra terveznek, amelynek hozzávetőlegesen 3.000km-ként alapos karbantartáson kell átmennie.

 

A Formula-1-es versenyautókban kialakított villamos rendszerek megépítéséhez használt elemeknek, és így az érzékelők jó részének is a katonai- és űrtechnológiai körülményekre kidolgozott előírásoknak kell megfelelni, hiszen sokszor igen szélsőséges igénybevételeknek kell ellenállniuk. Ahogyan az a gázpedálnál használatos pozíció érzékelőre is elmondható, a szenzor fejlesztése során az egyik legalapvetőbb szempont amire a mérnököknek törekednie kell, hogy a kezük közül kikerülő végtermék megbízható legyen. A második kritérium a minél kisebb súly biztosítása, és végül, de nem utolsó sorban pedig a karbantartási- és beépítési szempontok figyelembe vétele.

 

Gázpedál pozíció érzékelő (Gill Sensors, 2012)

A gázpedál tengelyére illesztett érzékelő mindössze 19.4g-ot nyom (Fotó: Gill Sensors)

Az autóversenyzés elit kategóriájának is nevezett Formula-1 számára az angliai központú Gill Sensors készít FIA homológ gázpedál pozíció érzékelőket, amely bármennyire is a jelenleg alkalmazott High-Tech technológiákat képviseli, a híres Murphy-törvényszerűségek egyikével, miszerint ami elromolhat, az el is romlik, nem tud szembeszegülni.

 

A McLaren Mercedes MP4-27-es versenyautókban egy úgynevezett érintés nélküli gázpedál pozíció érzékelő található, amely az elektronikában ismert, Hall-effektuson alapuló pozíció szenzor továbbfejlesztett változata. A Hall-effektuson alapuló érzékelő tulajdonképpen nem más, mint egy félvezető eszköz, amelyben a mágneses mező hatására feszültség indukálódik. Működési elvét tekintve elmondható, hogy egy külső mágneses tér a félvezetőben áramló többségi töltéshordozókat a mágneses tér és az áramlás irányára merőlegesen kitéríti. Ennek hatására a félvezetőn belül töltésszétválasztás következik be, amely úgynevezett keresztirányú feszültséget hoz létre.

 

A Gill Sensors által a Formula-1 számára kifejlesztett gázpedál pozíció érzékelő a korábbi megoldással ellentétben nagyobb megbízhatóságot képvisel, és ami további előnyeként említhető, hogy a működtetéséhez nincs szükség az aktivátorral történő közvetlen mechanikai kapcsolatra. A műanyagiparban ismert PEEK műanyag felhasználásával és rozsdamentes acél alkalmazásával összeállított szenzor a szerkezeti összeállításának köszönhetően tökéletes hőállósággal, és az autósportban használatos folyadékok elleni védelemmel is rendelkezik. A gázpedálnál használatos pozíció érzékelő további pozitív jellemzőjeként említhető, hogy a száguldás során keletkező rezgések sem befolyásolják annak működését.

 

A gázpedál pozíció érzékelőt a mérnökök úgy tervezték, hogy annak beépítése esetén ne kelljen módosítani, vagy jelentős mértékben megbontani a pedál-rendszert. A szenzor gyűrűs részén halad át az a tengely, amelyre a gázpedál fel van fűzve. Az érzékelő két menetes száron keresztül van rögzítve a pedál alaplemezéhez, amelyek egyúttal a szenzor megfelelő pozícionálásához távtartóként is funkcionálnak. A szenzor különleges kialakításának köszönhetően alkalmas akár 40°-os elfordulás pontos mérésére is.

 

Gázpedál pozíció érzékelő (Gill Sensors, 2012)

Miniatűr mérete és kis súlya mellett tökéletes hőállóság, és a mechanikai rezonanciák elleni ellenálló képesség jellemzi a Gill Sensors pozíció érzékelőjét (Fotó: Gill Sensors)

De hogyan működik valójában a Formula-1-es versenyautók gázpedáljánál használt pozíció érzékelő? Az előzőleg ismertetett módon beépített szenzor működtetéséhez szükség van még továbbá egy úgynevezett aktivátorra is. Ez egy kisméretű, megközelítőleg trapéz formában elkészített fémlemezt jelent, amelyet a gázpedál mozgó részéhez kell rögzíteni.

A gázpedál használata közben a hozzá erősített aktivátor elhalad a szenzor gyűrűs részében elhelyezett, összesen három darab tekercs előtt. Az elektronikai rendszerre felfűzött pozíció érzékelő tekercsei előtt folyamatosan elhaladó aktivátor következtében a mágneses mező hatására feszültség indukálódik, és a szenzorban alkalmazott technológiáknak köszönhetően az elérhető jelfeldolgozás, illetve továbbítás 5…10kHz-es sebességgel történik.

 

A gázpedál pozíció érzékelő egy úgynevezett Souriau 8STA típusú csatlakozót tartalmaz, és az érzékelő 0…5V analóg kimeneti jelet továbbít. A jeltovábbítás a Formula-1-es versenyautókban használatos érzékelők és a különböző feladatra szakosított jelfeldolgozók összefűzésére használt kommunikációs protokolon, úgynevezett CAN buszon keresztül valósul meg. Ahogyan az a korábbiakban is említésre került, az F1-es versenyautók esetében alkalmazott egyik legfontosabb kritérium, a súly minimalizálásának való megfelelés érdekében a Gill Sensors által készített gázpedál pozíció érzékelő mindössze 19.4g-ot képvisel, amely tökéletesen beleillik a nagy felbontású, nagy sebességű induktív mikroérzékelők felé támasztott követelményekbe.

 

 

(Ha a videó nem megfelelően jelenik meg, itt megnézheted)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)


Címkék: , , , , , , , ,


Ajánld a cikket ismerőseid számára:

Megosztás:
 • email
 • Facebook
 • Twitter
 • Tumblr
 • del.icio.us
 • LinkedIn
 • Posterous
 • Google Buzz
 • Google Bookmarks
 • Identi.ca
 • FriendFeed
 • Propeller
 • RSS

Hozzászólások (0)

Szólj hozzá...

* A mezők kitöltése kötelező!

*

Top
Dear F1 Fan,

You can translate the blog content to the next languages.

If you can't find your language below, please send me an e-mail to the istvan.papp[at]formula1tech.hu ([at]=@). Thank you for your cooperation.

Have a good reading!

Bye,
István Papp


Kedves Látogató!

Iratkozz fel a Formula1Tech Blog blogértesítő szolgáltatására, és minden egyes új bejegyzést meg fogsz kapni az e-mail postafiókodba.

Ehhez nem kell mást tenned, csak kattints az alábbi nyomógombra, és töltsd ki a kezdő oldal alján található regisztrációs lapot.

Köszönettel,
Papp István

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Dear Visitor,

Please subscribe to the Formula1Tech Blog newsletter, and you will get every new post delivered to your Inbox.

Just click to the button below and fill the registration form at the bottom of the home page.

Thank you,
István Papp

Read previous post:
Első szárny flexibilitás teszt (Ferrari, Török Nagydíj, 2011)
Szigorodik az első szárnyak rugalmassági vizsgálata 2013-ban

A 2012-es Formula-1-es szezon sem volt mentes a flexibilis légterelő szárnyak körüli viták tekintetében. Egy F1-es versenyautó megfelelő menetteljesítményéhez önmagában...

Hátsó légterelő szárny (Red Bull Racing, Amerikai Nagydíj, 2012)
Red Bull Renault RB8: A diffúzor és a hátsó szárny összhangja

A Red Bull Racing csapat az Amerikai Nagydíjra összeállított aerodinamikai csomag részeként egy módosított hátsó légterelő szárnyat is pályára vitt....

Első légterelő szárny (McLaren Mercedes, Amerikai Nagydíj, 2012)
McLaren Mercedes MP4-27: Módosított első légterelő szárny

A 2012-es Formula-1-es világbajnoki szezon utolsó előtti állomásaként megrendezésre kerülő Amerikai Nagydíj hétvégéjén a McLaren alakulat egy új fejlesztésű első...

Close