Warning: Use of undefined constant is_single - assumed 'is_single' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /chroot/home/formulao/formula1tech.hu/html/wp-content/plugins/facebook-like-button/inc/fun.inc.php on line 62

Online látogatók

Ajánló

Technikai fejlesztések és megoldások: Olasz Nagydíj (2013) (2013.09.07) - A DRS és a szélárnyék-csaták kapcsolata Monzában (2013.09.06) - Gumi- és boxtaktika elemzés: Belga Nagydíj (2013) (2013.08.27) - A McLaren aerodinamikai teszttel készül Monzára (2013.08.27) - Williams Renault FW35: Parabolikus hátsó légterelő szárny (2013.08.26) - Technikai fejlesztések és megoldások: Belga Nagydíj (2013) (2013.08.24) - Ezúttal két DRS szakasz lesz a Belga Nagydíjon (2013.08.20) - Milyen előnyt jelenthet a Lotus E21 nagyobb tengelytávja Spában? (2013.08.19) - A Pirelli ismertette a szingapúri futamig használatos keverékeket (2013.08.18) - A turbós motorok és a gumiabroncsok összhangjának fontossága (2013.08.18) - Új oldalsó gyűrődési zóna lesz a 2014-es autókban (2013.08.11) - Az információtechnológia szerepe és fejlődése a Hungaroringen (2013.08.07) - F1 2014: A technikai szabálymódosítások ismertetése (2013.08.06) - A gumihőmérséklet jelentősége és figyelése a versenypályán (+Videó) (2013.08.04) - A ballaszt szerepe és alkalmazási módjai az F1-ben (2013.08.03) - Újabb érdekes megoldás a hátsó gumik hőmérsékletkontrolljára? (2013.08.02) - Hell Ring: Új versenypálya-komplexumot kaphat Magyarország (+Videó) (2013.08.02) - Az F1-es autó életciklusa a pályán kívül (Videó) (2013.08.01) - Gumi- és boxtaktika elemzés: Monacói Nagydíj (2013) (2013.05.27) - Technikai fejlesztések és megoldások: Monacói Nagydíj (2013) (2013.05.26) - Technikai követelmények: Monacói Nagydíj (2013) (2013.05.25) - A siker kulcsa az F1-ben: Az aerodinamika szerepe 2013-ban (2013.05.22) - Módosított hátsó szárnyat tesztelt a Force India Duxfordban (2013.05.21) - A két leglágyabb keverékkel készül a Pirelli Monacóra (2013.05.21) - Monacóban újra a célegyenesben lesz az előzési zóna (2013.05.21) -

Lotus Renault T128: Módosított kipufogórendszer (+Videó)

Add a Startlaphoz
Írta: Papp István | 2011.09.24. PDF Betűméret növelése Betűméret csökkentése Betűméret visszaállítása Megtekintés: 1 867
Kipufogó (Team Lotus, Szingapúri Nagydíj, 2011)

A kipufogógázzal fújt diffúzor fontos szerepet játszik a szingapúri utcákon lebonyolított száguldás során. © Team Lotus

A Formula-1-es csapatok körében a 2011-es szezon slágertermékének is nevezhető, a kipufogóval fújt diffúzor alkalmazása és továbbfejlesztése a Szingapúri Nagydíj kapcsán újra előtérbe került. Természetesen nem divatos fogásról van szó jelen esetben sem, hiszen az ázsiai versenyhelyszín, a szingapúri utcákon kialakított aszfaltcsík egyedi technikai követelmények elé állítja a teljes mezőnyt.

De milyen egyedi technikai követelményekről is van szó valójában? Nos, megkockáztatom azt a fajta kijelentést, hogy a szűk, és a néhány helyen közel 90 fokos kanyaríveket is tartalmazó versenypályán nem igazán a DRS jelenti a legnagyobb előnyt, sokkal inkább azon csapatok profitálhatnak jobban Szingapúrban, akik olyan csomaggal vértezik fel autóikat, amely a lehető legnagyobb aerodinamikai- és mechanikai tapadással látja el azokat. Mindamellett, hogy az egyenes szakaszokban nagy sebességet lehet elérni, a jó köridők egyik alapfeltétele az, hogy a versenyautó a kanyarok középső szakaszától kezdődően minél jobban ki tudjon gyorsítani, amihez viszont elengedhetetlen az autó hátsó részénél generált, megfelelő nagyságú leszorító erő. Ebben pedig a jelenlegi konstrukciók esetében a kipufogógázzal fújt diffúzor tudja a legjobb hatásfokot biztosítani.

Az új előrevezetett gyűjtőcsonkkal kiegészített, a korábbi megoldásokkal ellentétben hosszabb végződést kapott kipufogórendszer használatával próbálkozott a Lotus csapata, mindamellett, hogy az alakulat mérnökei egy új padlólemezt is készítettek a T128-as konstrukció számára. A hátsó kerék belső felülete mellett a padlólemezen kialakított kivágásnak köszönhetően a forró kipufogógáz elvezetését úgy kellett megvalósítani, hogy az sem a gumiabroncsok belső peremezését, sem pedig a hátsó kerékfelfüggesztés lengőkarjait tekintve se jelentsen extra hőterhelést.

A padlólemez hátsó meghosszabbításában helyet foglaló diffúzor, és természetesen a padlólemez kipufogógázzal érintkező alsó felületét is hőálló bevonattal látták el. A technikai megoldást tekintve továbbra is a padlólemez felső síkjában elhelyezett kipufogó-végződés segítségével a padlólemez alá vezetett forró égésterméket juttatták el a diffúzorig, növelve annak aerodinamikai hatékonyságát.

A hátsó kerék mellett elhaladó forró égéstermék a diffúzor alsó síkján kialakított két oldalsó légkamrákhoz áramlik, majd azok fala mentén jut ki a versenyautó mögé. A forró levegő által kifejtett nagyobb szívóhatás pedig nagyobb leszorító erőt fejt ki az autó hátsó részére vonatkozóan, ami növeli a menetstabilitást, amely a szingapúri pálya vonalvezetéséből adódó gyors irányváltoztatások és a kanyarok kialakítása szempontjából igencsak előnyös.

 

Példa a hőállóság biztosítására

A Formula-1-es versenyautók tekintetében egyáltalán nem ismeretlen a hőállóság biztosításának problémaköre. Mindamellett, hogy az oldaldoboz alatt lévő azon elemek, amelyek a kipufogórendszer által termelt, vagy a motor működése kapcsán keletkezett magas hőmérsékleti viszonyok miatt azok működése veszélybe kerülne, hőálló fóliákat és fémlemezekből összeállított ún. hőpajzsokat alakítanak ki.

Nem szabad azonban megfeledkezni a szintén nagyobb hőmérsékleti terhelésnek kitett, különböző szénszálas kompozit anyagokból készített alkotóelemek védelméről sem. Ezek között megemlíthetőek például a versenyautó hátsó kerékfelfüggesztési rendszerében lévő lengőkarok, a kipufogó közvetlen közelében lévő padlólemez, és nem utolsó sorban a szintén magas hőmérsékleten üzemelő fékrendszer részét képező féknyergek is.

A Formula-1-es versenyautók esetében alkalmazott, kerámiaréteggel bevont alkotóelemek többsége az angliai bázisú Zircotec vállalat üzemeiből kerülnek ki. További érdekesség, hogy a sprayző eljárással elkészített kerámiaréteg mellett az autók kritikus elemeinek hővédelmére egy további megoldással, az ún. ZircoFlex lemezeléssel is kiváló eredményeket lehet elérni. Ez utóbbi anyag tulajdonképpen egy rendkívül flexibilis „fólia”, amely akár 180°-ban is meghajlítható anélkül, hogy károsodást szenvedne. További előnyeként említhető a rendkívül kicsi, típustól függően akár mindössze 0.46kg/m2-es súlya, valamit a 0.25mm-es vastagsága. Rugalmasságából adódóan pedig rendkívül jól applikálható szinte bármilyen kialakítású felületre, mint például az előzőleg is említett, az autó oldaldoboza alatti alkotóelemek védelmére.

 

 

(Technikai fejlesztés – Team Lotus – Szingapúri Nagydíj, 2011)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)


Címkék: , , , , , , , ,


Ajánld a cikket ismerőseid számára:

Megosztás:
 • email
 • Facebook
 • Twitter
 • Tumblr
 • del.icio.us
 • LinkedIn
 • Posterous
 • Google Buzz
 • Google Bookmarks
 • Identi.ca
 • FriendFeed
 • Propeller
 • RSS

Hozzászólások (0)

Szólj hozzá...

* A mezők kitöltése kötelező!

*

Top
Dear F1 Fan,

You can translate the blog content to the next languages.

If you can't find your language below, please send me an e-mail to the istvan.papp[at]formula1tech.hu ([at]=@). Thank you for your cooperation.

Have a good reading!

Bye,
István Papp


Kedves Látogató!

Iratkozz fel a Formula1Tech Blog blogértesítő szolgáltatására, és minden egyes új bejegyzést meg fogsz kapni az e-mail postafiókodba.

Ehhez nem kell mást tenned, csak kattints az alábbi nyomógombra, és töltsd ki a kezdő oldal alján található regisztrációs lapot.

Köszönettel,
Papp István

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Dear Visitor,

Please subscribe to the Formula1Tech Blog newsletter, and you will get every new post delivered to your Inbox.

Just click to the button below and fill the registration form at the bottom of the home page.

Thank you,
István Papp

Read previous post:
Pirelli animáció (Szingapúri Nagydíj, 2011)
Pirelli animáció: Szingapúri Nagydíj, 2011 (Videó)

A 2011-es Formula-1-es világbajnokság Szingapúri Nagydíja egy közel 5km-es utcai versenypályán kerül megrendezésre, ahol a 61 körös versenytáv során elérhető...

Az éleslátás fontossága
Az éleslátás fontossága (Videó)

A pilóta a Formula-1-es versenyautóból igencsak korlátozott módon tud kilátni, ha már csak azt nézzük, hogy a versenyző szinte fekvő...

Pálya animáció (Szingapúri Nagydíj, 2011)
Pálya animáció: Szingapúri Nagydíj, 2011 (Videó)

A 2011-es szezon 14-dik állomása ezúttal egy ázsiai helyszínre, a Szingapúr utcáin kialakított versenypályára datálódik. A Formula-1 történelmében negyedik alkalommal...

Close