Warning: Use of undefined constant is_single - assumed 'is_single' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /chroot/home/formulao/formula1tech.hu/html/wp-content/plugins/facebook-like-button/inc/fun.inc.php on line 62

Online látogatók

Ajánló

Technikai fejlesztések és megoldások: Olasz Nagydíj (2013) (2013.09.07) - A DRS és a szélárnyék-csaták kapcsolata Monzában (2013.09.06) - Gumi- és boxtaktika elemzés: Belga Nagydíj (2013) (2013.08.27) - A McLaren aerodinamikai teszttel készül Monzára (2013.08.27) - Williams Renault FW35: Parabolikus hátsó légterelő szárny (2013.08.26) - Technikai fejlesztések és megoldások: Belga Nagydíj (2013) (2013.08.24) - Ezúttal két DRS szakasz lesz a Belga Nagydíjon (2013.08.20) - Milyen előnyt jelenthet a Lotus E21 nagyobb tengelytávja Spában? (2013.08.19) - A Pirelli ismertette a szingapúri futamig használatos keverékeket (2013.08.18) - A turbós motorok és a gumiabroncsok összhangjának fontossága (2013.08.18) - Új oldalsó gyűrődési zóna lesz a 2014-es autókban (2013.08.11) - Az információtechnológia szerepe és fejlődése a Hungaroringen (2013.08.07) - F1 2014: A technikai szabálymódosítások ismertetése (2013.08.06) - A gumihőmérséklet jelentősége és figyelése a versenypályán (+Videó) (2013.08.04) - A ballaszt szerepe és alkalmazási módjai az F1-ben (2013.08.03) - Újabb érdekes megoldás a hátsó gumik hőmérsékletkontrolljára? (2013.08.02) - Hell Ring: Új versenypálya-komplexumot kaphat Magyarország (+Videó) (2013.08.02) - Az F1-es autó életciklusa a pályán kívül (Videó) (2013.08.01) - Gumi- és boxtaktika elemzés: Monacói Nagydíj (2013) (2013.05.27) - Technikai fejlesztések és megoldások: Monacói Nagydíj (2013) (2013.05.26) - Technikai követelmények: Monacói Nagydíj (2013) (2013.05.25) - A siker kulcsa az F1-ben: Az aerodinamika szerepe 2013-ban (2013.05.22) - Módosított hátsó szárnyat tesztelt a Force India Duxfordban (2013.05.21) - A két leglágyabb keverékkel készül a Pirelli Monacóra (2013.05.21) - Monacóban újra a célegyenesben lesz az előzési zóna (2013.05.21) -

Ferrari F2012: Lábbal aktiválható DRS mechanizmus (+Videó)

Add a Startlaphoz
Írta: Papp István | 2012.09.22. PDF Betűméret növelése Betűméret csökkentése Betűméret visszaállítása Megtekintés: 3 906
A DRS-pedál működése (Ferrari, 2012.09.16)

A Ferrari F2012 bal oldali fékpedálja mellett egy extra pedál kapott helyet, amelynek használatával a pilóta laposabbra tudja állítani a hátsó szárny felső légterelő profilját (Fotó: Giorgio Piola)

A Formula-1-es versenyek látványosabbá tételének, és ezzel együtt az előzések megkönnyítésének érdekében a Nemzetközi Automobil Szövetség részéről egy merész elgondolás – és természetesen alapos vizsgálatok és tesztek – útján megszületett szabálymódosításnak köszönhetően a 2011-es évben bevezetésre került a pilóta által menetközben állítható hátsó légterelő szárnyak alkalmazása. A szárny hátsó vízszintes profilja, vagy más néven féklapja mindössze két pozíciót vehet fel, és a megengedett elmozdulásának az értéke mindössze 10…50mm között lehet. A technikai szabályzatban lévő iránymutatás azonban lehetővé tesz akár kétféle módot is arra, hogy a pilóta miként hozhassa működésbe a féklap dőlésszögét változtatni képes mechanizmust. Ezek közül a legelterjedtebb a kormánykeréken elhelyezésre kerülő extra nyomógomb, de akad olyan alakulat is – mint például a Ferrari -, ahol erre a célra egy harmadik pedál került kialakításra a versenyautó orr-részében.

 

A kiváló Formula-1-es grafikáiról és animációiról híres Giorgio Piola az elmúlt napokban egy újabb remek munkáját tette elérhetővé a világhálón, amely azt igyekszik szemléltetni, miként is oldotta meg a Ferrari egy harmadik pedál beépítésével a hátsó légterelő szárny helyzetének variálhatóságát.

 

A menetközben laposabbra állított hátsó légterelő szárnynak, illetve az így biztosított kisebb közegellenállásnak köszönhetően a pilóta hozzávetőlegesen 12…15km/h-ás sebességtöbbletre tehet szert. A versenyautó hátsó légterelő szárnyával kapcsolatban azonban további szigorításokat is alkalmaz az FIA, miszerint a csapatoknak tilos a főprofil középső 15cm-es sávjában bármilyen kivágást alkalmazni. Éppen ezért a hátsó szárny csak két elemből, a vízszintes elhelyezésű főprofilból, és a pilóta által menetközben állítható fékszárnyból állhat. Az FIA ezzel azt kívánja elérni, hogy a csapatok a főprofilt ne tudják több részre osztani, és ezzel extra menetstabilitást adni a versenyautónak.

 

 

Mi is a valódi jelentősége a Légellenállást Csökkentő Rendszernek, vagyis a DRS-nek?

 

Hátsó légterelő szárny (Ferrari, Kínai Nagydíj, 2012)

A hátsó légterelő szárny felett lévő burkolat alatt található a féklapot mozgató munkahenger (Fotó: Scuderia Ferrari Marlboro)

A pálya kanyarjából történő kigyorsítás alkalmával, miután a pilóta elhagyja az előzési zóna részét képező mérőpontot, és a sportszabályzatban megadott 1 másodperces időhatáron belül van az előtte haladó üldözött ellenfeléhez képest, az előzni szándékozó pilóta aktiválhatja a DRS-t. A hátsó légterelő szárny felső légterelő profilja fokozatmentesen állítható, vagyis egy alaphelyzeti és egy teljesen nyitott pozícióval rendelkezik. Amikor tehát a versenyző működésbe hozza a rendszert, a fékszárny a kialakított hidraulikus mozgatómechanizmus segítségével egy csuklópont mentén elfordul, aminek a következtében megnő a távolság a főprofilhoz képest, és az így elért laposabb szárnyállással kisebb közegellenállás, vagyis nagyobb végsebesség érhető el. A kisebb szögben álló szárnyprofillal száguldó versenyző ezt követően a kijelölt szakaszon (előzési zóna) megpróbálhatja utolérni, majd pedig leelőzni az előtte haladó riválisát, és eközben akár az extra 80 lóerőt biztosító KERS-et is aktiválhatja.

 

A Formula-1 technikai szabályzata nem köti meg, hogy a DRS milyen módon legyen működtetve. Éppen ezért a hátsó légterelő szárny dőlésszögének állítása történhet hidraulikus rendszer, vagy akár kefenélküli elektromos motor segítségével is. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a meglehetősen nagy felülettel rendelkező profilon keletkező áramlásleválások jelentős mértékű aerodinamikai terhelésekkel is járnak, éppen ezért a mozgató mechanizmusnak mindezen erőhatásoknak tökéletes biztonsággal ellen kell állnia, miközben a hátsó légterelő elem kívánt pozícióját a lehető legrövidebb idő alatt kell elérni a versenyautó menetstabilitásának biztosítása érdekében. Ez utóbbi kritériumoknak pedig jelenleg a hidraulikus rendszerek felelnek meg leginkább, így a Ferrari csapat is ezt a fajta megoldást alkalmazza az F2012-es konstrukciókban.

 

 

Mi is a különlegessége a Ferrari megoldásának?

 

Az esetek többségében a Formula-1-es csapatok a már amúgy is nyomógombokkal és különböző kapcsolókkal telezsúfolt, sokkal inkább egy multifunkcionális eszközhöz hasonlítható kormánykeréken helyezik el a DRS aktiválásához használható nyomógombot. A pilótának az autó vezetése során a kormánykerék hátsó oldalán lévő sebességváltó karokat és a KERS nyomógombját is tökéletes ütem szerint kell kezelni, miközben a mindenkori versenyhelyzetnek is tökéletesen meg kell felelni. De ha mindez még nem volna elég, a vezetéshez szükséges maximális koncentráció mellett rádión keresztül tartania kell a kapcsolatot a boxutcában lévő csapatirányítással és a versenymérnökkel is, akik az adott szituációtól, valamint az autó műszaki állapotától függően a pilótát az autó beállításainak a módosítására utasítják, aminek szintén a kormánykeréken lévő kezelőszervek használatával tudnak eleget tenni.

 

A hátsó szárny laposabbra állítása tehát történhet a kormánykeréken erre a célra elhelyezett nyomógomb megnyomásával, amelyet mindaddig nyomva kell tartani, amíg a szárnyat ebben a helyzetében lehet alkalmazni. Abban az esetben pedig, ha a versenyző elengedi azt, vagy pedig rálép a fékpedálra, a fékszárny visszatér az alaphelyzetébe.

 

A mechanizmust rendkívül precízen kell azonban beállítani, és a technika lehető leggyorsabb reakcióidejére van szükség, hogy a szárny pozíciójának módosítása esetén az aerodinamikai áramlásképben bekövetkező változások is a lehető legkisebb időintervallumot vegyék igénybe. Ezen tized-, illetve századmásodpercek alatt ugyanis a megváltozott áramlásviszonyok instabillá tehetik az autó viselkedését, amelynek a féktávon akár igen kellemetlen következményei is lehetnek. A fékpedál használatával történő DRS alaphelyzetének visszaállításában jelentős szerep jut a pedálnál lévő pozíció jeladónak is, amelynek a tökéletes beállítása mellett annak tökéletes működése is elengedhetetlen a fékszárny zárt állapotának megfelelő ütemben történő biztosításához.

 

A fentiekben ismertetett problémák kiküszöbölése érdekében a tavalyi évben egyébként a McLaren és a Mercedes csapatok már próbálkoztak a Ferrari F2012-es konstrukcióban jelenleg is használatos műszaki megoldáshoz hasonló rendszerrel, ahol a pilóta a fékpedál mellett kialakított extra pedál segítségével képes működésbe hozni a DRS rendszert.

 

MOOG E024-218L szervo szelep

A kisméretű, kis súllyal rendelkező szervo szelep segítségével precíz mozgatást lehet megvalósítani az F1-es autók DRS rendszerében. (Fotó: MOOG Inc)

Hogyan is működik a maranellóiak megoldása? Miután a versenyző az előzési zóna mérőpontján 1 másodpercnél közelebb halad az előtte autózó ellenfeléhez képest, és elhagyja az aktiválási pontot, folyamatos gázadás mellett igyekszik minél jobban kigyorsítani az adott kanyarból, minél nagyobb sebességet elérve ezzel. Ezen idő alatt a fékezésre használt bal láb teljesen szabaddá válik, vagyis a pilóta a bal lábával működtetni tudja a fékpedál közelében kialakított extra pedált. Miután a versenyző a lábával lenyomja és nyomva tartja azt, a versenyautó elektronikai rendszere jelet küld a McLaren Electronics által kifejlesztett ECU-nak (Electronic Control Unit = Elektronikus Vezérlő Egység), és a vezérlő egység ezt követően működésbe hozza a MOOG E024-218L típusú speciális miniatűr szervo szelepet.

 

A hidraulikai rendszerek működtetéséhez használt kétkörös működtető elem akár 7.5l/perc kapacitásra is képes, melynek a súlya hozzávetőlegesen 92g-ot képvisel, és az ECU-tól érkező 10mA-es jel hatására lép működésbe. Kiváló energiahatékonysága, és nagyszerű teljesítményszintje mellett egy további igen fontos tényező is mellette szól annak, hogy helye legyen egy Formula-1-es versenyautóban: a működtető impulzus hatására rendkívül gyorsan reagál, aminek köszönhetően rendkívül precíz kapcsolási karakterisztikával rendelkezik.

 

A versenyautó gázszabályzó-körében, a differenciálművében, a sebességváltójában és a kuplungmechanizmusában is alkalmazott szelep tehát a Ferrari F2012-es harmadik pedáljának lenyomására állítja laposabbra a fékszárnyat, egészen addig, amíg a pilóta le nem veszi a lábát a pedálról. Természetesen nem az előzőekben említett szervo szelep a felelős közvetlenül azért, hogy a fékszárny mozgatása megtörténjen, hiszen erre a célra egy munkahenger van beépítve a hátsó szárny felett található burkolat alá. A MOOG szelep a precíz hidraulikai nyomás előállításáért felelős, illetve biztosítania kell, hogy a munkahenger irányába, és az onnan visszatérő hidraulikai csővezetékben tökéletes legyen a közegáramlás módja. A szárnymozgató rendszer kivitelezését tekintve elmondható továbbá, hogy a hidraulikus szerelvények, csövezések elhelyezése a hátsó légterelő szárny központi tartóprofilján belül is elhelyezhetőek, mint ahogyan az egyes csapatok esetében már megfigyelhető volt, de akadhat akár olyan megoldás is – mint például a Ferrari F2012 esetében is -, amikor az erre a célra rendszeresített elemek a véglezáró lapokon és a főprofil nagyobb keresztmetszetű részein keresztül vannak elvezetve, illetve beépítve.

 

Az előzési zóna végén, illetve amikor a pilóta zárni kívánja a hátsó légterelő szárny felső profilját, leveszi a bal lábát a kiegészítő pedálról, amelyet követően a kanyarodás megkezdéséhez azonnal csökkenteni tudja az autó sebességét, illetve újra használni tudja autójának fékpedálját, miután a DRS mechanizmus már azt megelőzően alaphelyzetbe állította a hátsó légterelő lapot.

 

 

A Ferrari tehát nemcsak a pilóta feladatát igyekezett valamelyest megkönnyíteni a DRS működtetését illetően, hanem az F2012-es jobb menettulajdonságainak biztosítása is jelentős részt képviselt azon tervezési fázisok során, amelynek eredményeképpen megszületett a Ferrari orrkúpjában lévő DRS-pedál.

 

 

(Ha a videó nem megfelelően jelenik meg, itt megnézheted)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)


Címkék: , , , , , ,


Ajánld a cikket ismerőseid számára:

Megosztás:
 • email
 • Facebook
 • Twitter
 • Tumblr
 • del.icio.us
 • LinkedIn
 • Posterous
 • Google Buzz
 • Google Bookmarks
 • Identi.ca
 • FriendFeed
 • Propeller
 • RSS

Hozzászólások (0)

Szólj hozzá...

* A mezők kitöltése kötelező!

*

Top
Dear F1 Fan,

You can translate the blog content to the next languages.

If you can't find your language below, please send me an e-mail to the istvan.papp[at]formula1tech.hu ([at]=@). Thank you for your cooperation.

Have a good reading!

Bye,
István Papp


Kedves Látogató!

Iratkozz fel a Formula1Tech Blog blogértesítő szolgáltatására, és minden egyes új bejegyzést meg fogsz kapni az e-mail postafiókodba.

Ehhez nem kell mást tenned, csak kattints az alábbi nyomógombra, és töltsd ki a kezdő oldal alján található regisztrációs lapot.

Köszönettel,
Papp István

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Dear Visitor,

Please subscribe to the Formula1Tech Blog newsletter, and you will get every new post delivered to your Inbox.

Just click to the button below and fill the registration form at the bottom of the home page.

Thank you,
István Papp

Read previous post:
Előzési zóna (Szingapúri Nagydíj, 2012)
Egy szakaszon lesz aktiválható a DRS Szingapúrban

Az Olasz Nagydíjat követő, Szingapúrban megrendezésre kerülő lámpafényes futamon a tavalyi évben alkalmazott megoldáshoz hasonlóan szintén egyetlen egy szakaszon lehet...

Hamilton boxgyakorlat közben (McLaren, Olasz Nagydíj, 2012)
Gumi- és boxtaktika elemzés: Olasz Nagydíj (2012)

Az Olasz Nagydíjnak otthont adó monzai versenypályát leginkább a sebesség templomaként szokták nevezni, ami a pálya karakterisztikája által megkívánt, alacsony...

Az F1 hivatalos gumibeszállítója (Pirelli, Török Nagydíj, 2011.05.05)
Koreában ismét előkerülnek a szuperlágy gumik

A Formula-1 hivatalos gumibeszállítója az elmúlt napokban hivatalosan is bejelentette azon gumikeverékeit, amelyek a csapatok rendelkezésére állnak majd a soron...

Close