Warning: Use of undefined constant is_single - assumed 'is_single' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /chroot/home/formulao/formula1tech.hu/html/wp-content/plugins/facebook-like-button/inc/fun.inc.php on line 62

Online látogatók

Ajánló

Technikai fejlesztések és megoldások: Olasz Nagydíj (2013) (2013.09.07) - A DRS és a szélárnyék-csaták kapcsolata Monzában (2013.09.06) - Gumi- és boxtaktika elemzés: Belga Nagydíj (2013) (2013.08.27) - A McLaren aerodinamikai teszttel készül Monzára (2013.08.27) - Williams Renault FW35: Parabolikus hátsó légterelő szárny (2013.08.26) - Technikai fejlesztések és megoldások: Belga Nagydíj (2013) (2013.08.24) - Ezúttal két DRS szakasz lesz a Belga Nagydíjon (2013.08.20) - Milyen előnyt jelenthet a Lotus E21 nagyobb tengelytávja Spában? (2013.08.19) - A Pirelli ismertette a szingapúri futamig használatos keverékeket (2013.08.18) - A turbós motorok és a gumiabroncsok összhangjának fontossága (2013.08.18) - Új oldalsó gyűrődési zóna lesz a 2014-es autókban (2013.08.11) - Az információtechnológia szerepe és fejlődése a Hungaroringen (2013.08.07) - F1 2014: A technikai szabálymódosítások ismertetése (2013.08.06) - A gumihőmérséklet jelentősége és figyelése a versenypályán (+Videó) (2013.08.04) - A ballaszt szerepe és alkalmazási módjai az F1-ben (2013.08.03) - Újabb érdekes megoldás a hátsó gumik hőmérsékletkontrolljára? (2013.08.02) - Hell Ring: Új versenypálya-komplexumot kaphat Magyarország (+Videó) (2013.08.02) - Az F1-es autó életciklusa a pályán kívül (Videó) (2013.08.01) - Gumi- és boxtaktika elemzés: Monacói Nagydíj (2013) (2013.05.27) - Technikai fejlesztések és megoldások: Monacói Nagydíj (2013) (2013.05.26) - Technikai követelmények: Monacói Nagydíj (2013) (2013.05.25) - A siker kulcsa az F1-ben: Az aerodinamika szerepe 2013-ban (2013.05.22) - Módosított hátsó szárnyat tesztelt a Force India Duxfordban (2013.05.21) - A két leglágyabb keverékkel készül a Pirelli Monacóra (2013.05.21) - Monacóban újra a célegyenesben lesz az előzési zóna (2013.05.21) -

A tökéletes úttartás fontossága az F1-ben (+Videó)

Add a Startlaphoz
Írta: Papp István | 2013.01.06. PDF Betűméret növelése Betűméret csökkentése Betűméret visszaállítása Megtekintés: 3 470
A tökéletes úttartás fontossága az F1-ben

A kerékfelfüggesztés optimalizálása és beállítása érdekében próbapadon is megvizsgálják a Formula-1-es versenyautókat (Fotó: Red Bull Racing)

A Formula-1-es versenyautók esetében a motorerőnek a pálya aszfaltjára történő megfelelő átvitele rendkívül kritikus pont a száguldó cirkusz mezőnyében résztvevő csapatok számára. Ennek a feladatnak a végrehajtásáért a versenyautók kerékfelfüggesztési rendszere a felelős.

 

Ezzel szemben a személyautók gyártása során a felfüggesztési rendszerek más szempontból is jelentős szerepet játszanak. Természetesen itt is nagyon fontos, hogy a felfüggesztési rendszer megfelelően ellássa a feladatát, amelynek köszönhetően a megfelelő útfekvés mellett a vezetés biztonságát is a lehető legmagasabb szinten kell tartania.

 

A Formula-1-es autók felfüggesztésének, valamint az autó minden részletére kiterjedő beállításnak igen komoly szerepe van minden egyes szabadedzés, időmérő, és verseny folyamán. Éppen ezért a csapat mérnökeinek nem kevés munkája fekszik egy-egy optimális beállítás kidolgozásában. Abban az esetben, ha egy adott versenypályán első alkalommal jelennek meg, vagy éppen egy meglévő pálya átépítésen esett át, akkor az meglehetősen megnehezíti az optimális beállítások megtalálását: az egyik legfontosabb tényező ilyen esetekben, hogy a pálya adottságainak, illetve jellemzőinek megfelelően állítsák be a versenyautó felfüggesztését, az előzőekben említett szempontok miatt. A felfüggesztés felső- és alsó keresztlengőkarokat, valamint egy nyomás alatt lévő rendszert tartalmaz. Ez a rendszer továbbítja a keletkezett energiát a lengéscsillapítók és a rugók részére. Az előzőekben említett lengőkarok – amelyek háromszöghöz hasonlítható alakban vannak kialakítva – teremtik meg a kapcsolatot a kerekekkel.

 

Ez a meglehetősen összetett rendszer hivatott biztosítani az autó megfelelő úttartását. Feladatai között szerepel még többek között az is, hogy az autó megfelelő egyensúllyal rendelkezzen, és az alul- vagy túlkormányozottságnak megfelelően kontrollálni lehessen az autó viselkedését. Másfelől pedig a felfüggesztési rendszernek minél hatékonyabban kell elviselnie a pálya aszfaltjának egyenetlenségéből eredő feszültségeket, illetve amikor a versenyző áthajt a pályát szegélyező kerékvetőkön, biztosítania kell a versenyautó stabil útfekvését ebben a helyzetben is. A mérnököknek és az autó beállításán fáradozó szerelőknek arra is oda kell figyelniük, hogy a felfüggesztési rendszer megfelelő keménységűre legyen beállítva annak érdekében, hogy megakadályozza a kocsitest alsó részének a pálya felületéhez való ütődését.

 

Az olyan versenypályák esetében például, ahol jellemzőek a magas kanyarsebességek, a felfüggesztést viszonylag lágyabb karakterisztikára kell beállítani, hiszen így lesz igazán biztosított a versenyautó megfelelő mechanikai tapadása. A lágyabb beállítású lengéscsillapító sokkal kedvezőbb, illetve jobb menetjellemzőket eredményez, amikor a pilóta áthajt a kerékvető köveken. A motorerő is hatékonyabb módon kerül át a pálya aszfaltjára az ilyen beállítás esetén, hiszen az autó sokkal jobban elnyeli a felületi egyenetlenségekből eredő rezgéseket.

 

A keményebb beállítás alkalmazására a legjobb példakánt a monacói aszfaltcsík hozható fel: szűk utcai versenypályáról van szó, ahol nem igazán jellemzőek a nagy sebességgel bevehető kanyarok. Ebben az esetben tehát a leghatékonyabb módja a Formula-1-es autó beállításának az, ha a precíz vezethetőség biztosításának érdekében egy kissé keményebbre állítják be az autó felfüggesztési rendszerét.

A keményebb futómű-karakterisztika azokon a pályákon is előnyösebb, ahol sok irányváltoztatást kell végrehajtani az autóval. A keresztstabilizátor használatával az autó túlzott mértékű pattogását akadályozzák meg, valamint a leszorító erő által keltett erőhatások ellenére is stabilizálni tudják az autó aljának a pálya aszfaltjától mért távolságát. A hátsó kerékfelfüggesztést valamivel lágyabbra szokták állítani az elsőnél, így a kanyarokból való kigyorsítások során az autó tapadása kedvezőbben alakul.

 

Az első- és a hátsó kerékfelfüggesztés beállítása döntően meghatározza a versenyautó alsó része (padlólemez) és a pálya felülete között mérhető távolságot, amely egyben az autó aerodinamikai viselkedésére is nagy hatással van. Abban az esetben, ha az autó elülső része alacsonyabbra van állítva, akkor optimálisabb hatás érhető el a diffúzor részéről. Az autót viszont nem lehet túlzottan alacsonyra beállítani, mert a versenyautó alsó részére felerősített falemez kopása nem lépheti túl az 1 mm-t.

 

(A Formula-1-es versenyautók hasmagasságával kapcsolatos ismeretek egy korábbi bejegyzésben olvashatóak.)

 

Első légterelő szárny és szenzor (Ferrari, Olasz Nagydíj, 2011)

A miniatűr lézeres távolságmérő szenzor a Ferrari 150 Italia első légterelő szárnyának véglezáró lemezében kapott helyet. (Fotó: Scuderia Ferrari Marlboro)

A lágy- vagy a kemény beállítások alkalmazásáról szóló döntés tehát rendkívül fontos, hiszen egy rosszul megválasztott stratégia, egy rosszul beállított versenyautó igazán meg tudja keseríteni a pilóta helyzetét. Ha a beállítás túl lágyra sikerül, akkor az autót sokkal nehezebben lehet kordában tartani, hiszen sokkal könnyebben képes megúszni a pálya aszfaltján. A tapadás, az aerodinamika és a pálya felületi minősége képviseli mindazon szempontokat, amelyeket a mérnököknek figyelembe kell venniük, hogy megtalálják a legoptimálisabb beállításokat. Ezek segítségével lehet ugyanis elérni a versenyautó megfelelő egyensúlyát, ami cseppet sem egyszerű feladat.

 

A felfüggesztés az egyik legérzékenyebb pontja a versenyautónak, amely jelentős mértékben befolyásolja az autó pályán való viselkedését. Ennek a rendszernek meglehetősen intenzív erőhatásoknak kell ellenállnia és természetesen megfelelő módon kell továbbítania a keletkezett energiát. A felfüggesztés optimális beállítása rendkívül fontos, hiszen a versenyautó mind a négy kerekének azonos módon kell érintkeznie a pálya felületével mindenféle szituációban. Csakis így lehet garantálni azt, hogy a versenyző megfelelő módon tudjon manőverezni versenyautójával, és a motorerő hatékony továbbítását a pálya felületére fékezés és gyorsítás közben egyaránt.

 

A jobb- és a bal oldali felfüggesztések közötti egyensúly megtartását torziós rugók alkalmazásával teszik lehetővé. Ezek a stabilizátorok lépnek működésbe abban az esetben például, amikor a pilóta a versenypálya kanyarjában áthajt a kerékvetőn. Abban az esetben, ha a kerekekben lévő nyomás eltérő, akkor ezen torziós elemeknek a segítségével tartható az autó szilárdan a pályán.

 

Napjaink Formula-1-es autóinál a felfüggesztést szénszálas kompozit anyagokból készítik, mert ezek az anyagok köztudottan könnyebbek és tartósabbak a múltban fémből készített társaiknál. A háromszög alakban kialakított lengőkarok is ilyen szénszálas anyagból készülnek, amelyek hozzávetőlegesen 400 grammal könnyebbek, mint az acélból készített lengőkarok. Ez utóbbiakat már a 90-es évek közepe óta nem használják a Formula-1-ben. A felfüggesztésnek a versenyautó karosszériáján kívül eső részeit úgy igyekeznek kialakítani, hogy azok minél kisebb légellenállással rendelkezzenek.

 

A különböző összetevőket próbapadon tesztelés alá vetik annak érdekében, hogy minél hatékonyabb módon össze tudják hangolni a versenyautó aerodinamikai elemeivel. Manapság már szinte mindegyik versenypályát képesek szimulálni a számítógépek által vezérelt próbapadok segítségével. Az autó hidraulikus rendszerrel van ellátva annak érdekében, hogy a felfüggesztés minél jobb hatásfokkal tudja elviselni a versenyek során az autó és a pálya kapcsolatából eredő erőhatásokat. Ezek a körszerű technológiát felsorakoztató próbapadok tehát képesek az adott versenypályára jellemző kanyarokban jelentkező igénybevételeket produkálni, és a pálya aszfaltjának változásaiból eredő igénybevételeket is képesek szimulációs úton előállítani. Ennek köszönhetően pedig a csapatok már anélkül próbára tehetik a versenyautó felfüggesztési rendszereit, hogy egy métert is megtettek volna a versenypályán.

 

Az RB8-as versenyautó hátsó felfüggesztése (Red Bull Racing, Abu Dhabi Nagydíj, 2012)

A Red Bull Renault RB8-as versenyautó hátsó vonórudas kerékfelfüggesztése (Fotó: Red Bull Racing)

Minden alapos előkészület és tesztelés ellenére is a felfüggesztésekkel kapcsolatos meghibásodások az egyik leggyakrabban előforduló műszaki hibák a Formula-1 világában. A keresztlengőkarokat és a lengéscsillapítókat tökéletes módon kell összehangolni a versenypálya által nyújtott körülményekkel, és ezeknek a csúcstechnológiával előállított elemeknek néha a határértékre beállítva kell helytállniuk az egyes versenyek során. Mindezek mellett természetesen a pilóta vezetési stílusa is sokat számít annak érdekében, hogy a versenyautó precízen beállított felfüggesztése képes-e sérülés, illetve meghibásodás nélkül átvészelni az adott futamot.

 

A személyautók gyártása során a felfüggesztési rendszer a gumikkal és a fékekkel együtt igen jelentős biztonságtechnikai egységet kell, hogy alkosson. Éppúgy, mint a Formula-1 esetében, a felfüggesztésnek biztosítania kell az autó biztonságos vezetéséhez elengedhetetlenül szükséges feltételeket, mint például a megfelelő úttartást. Ez az elem biztosítja ugyanis a kapcsolatot az autó alváza és a kerekek között, és ennek kell megfelelő biztonsággal úton tartani a járművet. Csakis ezen feltételek mellett biztosított a vezető számára az, hogy megfelelő kontrol alatt tudja tartani négykerekű járművét.

 

Összegezve tehát az eddigieket elmondható, hogy mind a személyautók, mind pedig a Formula-1-es versenygépek esetében a biztonságos úttartáshoz elengedhetetlenül szükséges a megfelelő anyagokból előállított és a precízen beállított felfüggesztési rendszerek alkalmazása. A hétköznapi négykerekűek jövőjét illetően pedig az elektronikus vezérléssel ellátott felfüggesztés sokkal nagyobb biztonságot és vezetési kényelmet biztosít az ilyen rendszerrel felszerelt jármű tulajdonosának.

 

 

A következő videóban a Red Bull Renault RB4-es konstrukció próbapadon elvégzett vizsgálati módszerét figyelhetjük meg.

 

(Ha a videó nem megfelelően jelenik meg, itt megnézheted)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
A tökéletes úttartás fontossága az F1-ben (+Videó), 4.5 out of 5 based on 2 ratings


Címkék: , , ,


Ajánld a cikket ismerőseid számára:

Megosztás:
 • email
 • Facebook
 • Twitter
 • Tumblr
 • del.icio.us
 • LinkedIn
 • Posterous
 • Google Buzz
 • Google Bookmarks
 • Identi.ca
 • FriendFeed
 • Propeller
 • RSS

Hozzászólások (0)

Szólj hozzá...

* A mezők kitöltése kötelező!

*

Top
Dear F1 Fan,

You can translate the blog content to the next languages.

If you can't find your language below, please send me an e-mail to the istvan.papp[at]formula1tech.hu ([at]=@). Thank you for your cooperation.

Have a good reading!

Bye,
István Papp


Kedves Látogató!

Iratkozz fel a Formula1Tech Blog blogértesítő szolgáltatására, és minden egyes új bejegyzést meg fogsz kapni az e-mail postafiókodba.

Ehhez nem kell mást tenned, csak kattints az alábbi nyomógombra, és töltsd ki a kezdő oldal alján található regisztrációs lapot.

Köszönettel,
Papp István

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Dear Visitor,

Please subscribe to the Formula1Tech Blog newsletter, and you will get every new post delivered to your Inbox.

Just click to the button below and fill the registration form at the bottom of the home page.

Thank you,
István Papp

Read previous post:
Fernando Alonso (Ferrari, Spanyol Nagydíj, 2012)
Ferrari: Fejlesztési körkép és sikeres törésteszt 2013-ra

A hírek szerint a Sauber és a Mercedes csapatokat követően a Ferrari 2013-as idényre szánt versenyautójának karosszériaelemei is sikeresen teljesítették...

Michael Schumacher (Mercedes, Ausztrál Nagydíj, 2012)
Jelentős fejlesztések várhatóak a Mercedes W04-es autón

A Sauber alakulatot követően a Mercedes csapat is sikerrel teljesítette a 2013-as évre tervezett konstrukcióval kapcsolatos kötelező törésteszteket.   A...

Cosworth motor (Marussia F1 Team, Ausztrál Nagydíj, 2012)
Az esős- és a száraz időjárás hatása a motorok működésére

Egy Formula-1-es versenyautó sikerességében rendkívül fontos szerepet játszik a hűtőrendszer hatékonysága, az üzemanyag-fogyasztás mértéke és nem utolsó sorban a helyes...

Close