Warning: Use of undefined constant is_single - assumed 'is_single' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /chroot/home/formulao/formula1tech.hu/html/wp-content/plugins/facebook-like-button/inc/fun.inc.php on line 62

Online látogatók

Ajánló

Technikai fejlesztések és megoldások: Olasz Nagydíj (2013) (2013.09.07) - A DRS és a szélárnyék-csaták kapcsolata Monzában (2013.09.06) - Gumi- és boxtaktika elemzés: Belga Nagydíj (2013) (2013.08.27) - A McLaren aerodinamikai teszttel készül Monzára (2013.08.27) - Williams Renault FW35: Parabolikus hátsó légterelő szárny (2013.08.26) - Technikai fejlesztések és megoldások: Belga Nagydíj (2013) (2013.08.24) - Ezúttal két DRS szakasz lesz a Belga Nagydíjon (2013.08.20) - Milyen előnyt jelenthet a Lotus E21 nagyobb tengelytávja Spában? (2013.08.19) - A Pirelli ismertette a szingapúri futamig használatos keverékeket (2013.08.18) - A turbós motorok és a gumiabroncsok összhangjának fontossága (2013.08.18) - Új oldalsó gyűrődési zóna lesz a 2014-es autókban (2013.08.11) - Az információtechnológia szerepe és fejlődése a Hungaroringen (2013.08.07) - F1 2014: A technikai szabálymódosítások ismertetése (2013.08.06) - A gumihőmérséklet jelentősége és figyelése a versenypályán (+Videó) (2013.08.04) - A ballaszt szerepe és alkalmazási módjai az F1-ben (2013.08.03) - Újabb érdekes megoldás a hátsó gumik hőmérsékletkontrolljára? (2013.08.02) - Hell Ring: Új versenypálya-komplexumot kaphat Magyarország (+Videó) (2013.08.02) - Az F1-es autó életciklusa a pályán kívül (Videó) (2013.08.01) - Gumi- és boxtaktika elemzés: Monacói Nagydíj (2013) (2013.05.27) - Technikai fejlesztések és megoldások: Monacói Nagydíj (2013) (2013.05.26) - Technikai követelmények: Monacói Nagydíj (2013) (2013.05.25) - A siker kulcsa az F1-ben: Az aerodinamika szerepe 2013-ban (2013.05.22) - Módosított hátsó szárnyat tesztelt a Force India Duxfordban (2013.05.21) - A két leglágyabb keverékkel készül a Pirelli Monacóra (2013.05.21) - Monacóban újra a célegyenesben lesz az előzési zóna (2013.05.21) -

A motor felkészítése az extrém körülményekre

Add a Startlaphoz
Írta: Papp István | 2012.03.26. PDF Betűméret növelése Betűméret csökkentése Betűméret visszaállítása Megtekintés: 4 072
Renault RS27 motor (Renault, Jerez teszt, 2012.02.06)

A Renault a 2012-es évben összesen négy Formula-1-es csapatot lát el motorral. © Sutton Images

A Formula-1-es versenyautók minden egyes nagydíjra kisebb-nagyobb mértékű technikai változtatásokon mennek keresztül. Ezek hátterében az adott versenypálya karakterisztikája, és nem utolsó sorban a helyszínre jellemző időjárási viszonyok állnak. Az egyenetlenebb felülettel rendelkező, és gyors irányváltoztatásokat lehetővé tevő pályák esetében a versenyautó minél jobb menetstabilitása érdekében aerodinamikai módosítások, míg a melegebb, és magasabb páratartalommal bíró eseményekre megnövelt hűtési kapacitást lehetővé tevő módosításokra szokott leginkább sor kerülni.

A versenyautók futamról-futamra történő felkészítése azonban nemcsak a kívülről látható karosszériaelemekre terjed ki, hanem a burkolatok alatt lévő kisebb mechanikai alkatrészek, és nem utolsó sorban a lóerőket biztosító V8-as motorra is. Az olyan versenypályák, amelyek a szokványos, európaihoz hasonló időjárási körülmények által uralt helyszíneken találhatóak, nem jelentenek különösebb kihívást az F1-es erőforrások számára – legalábbis időjárási szempontból -, de az olyan földrészeken, mint például Malajzia, vagy Bahrein, ahol a magas környezeti hőmérséklet mellé igencsak magas páratartalom is társul, már teljesen másféle technikai felkészülést igényel.

Az ilyen versenypályákra történő előzetes felkészülés nem olyan egyszerű, de természetesen egy olyan professzionális autósportban, mint a Formula-1, erre is van valamiféle megoldás. A számítógépes szimulációk mellett a szezon előtti tesztelések jelentenek komolyabb lehetőséget arra, hogy a csapatok az úgynevezett átmeneti konstrukciókkal leszimulálják a maláj, vagy éppen a bahreini versenypályákon is tapasztalható körülményeket.

A motorra ható hőmérsékleti terhelés, páratartalom és atmoszférikus nyomásviszonyok szimulálása révén a csapatok megvizsgálják, hogy az erőforrás milyen teljesítménnyel képes üzemelni ilyen körülmények között, és miként képes reagálni ezen paraméterek változására, valamint az általuk kifejtett extrém terhelésekre. Az egyik legnagyobb kihívást a levegő magas relatív páratartalma jelenti, ugyanis olyan beállításokat kell alkalmazni a motorral kapcsolatban, hogy az minden tekintetben tökéletes vezethetőséget biztosítson. A hőmérséklet az, amelyet könnyebben képesek kezelni a csapatok, hiszen a magasabb környezeti hőmérséklettel rendelkező futamok idejére a karosszérián kialakításra kerülő légbeömlő- és hűtőnyílások segítségével nagyobb mennyiségű levegőt áramoltatnak keresztül a motorburkolat alatt elhelyezett hűtőpaneleken keresztül.

A 2009-es évben bevezetett technikai szabályoknak köszönhetően az azt megelőző évekkel ellentétben erősen korlátozottá váltak a motorburkolaton, illetve az oldalsó kocsiszekrényen alkalmazható hűtőnyílások száma. Mindezek figyelembe vétele mellett azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy a versenyautó karosszériáján elhelyezett minden egyes légbeömlő nyílás befolyásolja, és negatívan hat az autó aerodinamikai karakterisztikájára. Természetesen ennek ellenére az adott helyszínre jellemző környezeti jellemzők ismeretében meg kell hozni a megfelelő kompromisszumot a szükséges hűtési jellemzők és az autón lévő karosszériaelemek által elérhető aerodinamikai jellemzők között.

A maláj, vagy a bahreini versenypályákon uralkodó magas hőmérséklet miatt a motorok üzemi hőmérséklete is némileg megemelkedik, de a csapatok célja az, hogy ezt a szintet a többi pályán tapasztalható üzemi hőmérséklet értékén tudják tartani. Ennek megfelelően a víz hőmérsékletét hozzávetőlegesen 120…130°C-os, az olajrendszer hőmérsékletét pedig nagyjából 110…120°C-os szintre igyekeznek lekorlátozni.

Cosworth motor (Marussia F1 Team, Ausztrál Nagydíj, 2012)

A melegebb versenyhelyszíneken a magasabb üzemi hőmérsékletű erőforrások megbízhatóbban teljesítenek. © Sutton Images

A motor megfelelő hűtését tovább nehezíti, ha az amúgy is magas hőmérséklettel és páratartalommal rendelkező versenyhelyszín kevés gyors pályaszakaszt tartalmaz. Ahogyan az a fentiekben is említésre került, az autó karosszériáján kialakításra kerülő minden egyes hűtőnyílás rontja az autó aerodinamikai jellemzőit, hiszen a burkolatok megnyitásával csökken az aerodinamikai leszorító előállításában fontos szerepet játszó felületek nagysága. Ahhoz pedig, hogy a hűtőnyílások számát és méretét a kívánt hűtési jellemzők biztosítása mellett minél jobban le lehessen csökkenteni, kellő sebességet kell produkálni a pályán ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű levegő áramoljon át a karosszéria alatt.

A megfelelő kompromisszum kialakításában a motorgyártóknak is rendkívül nagy szerep jut. Az extrém meleg és magas páratartalom esetén azok a motorok (mint például a Renault által gyártott RS27-es erőforrás) a leghatékonyabbak, amelyek úgy képesek tökéletes megbízhatóságot produkálni, hogy eközben magasabb üzemi hőmérséklettel rendelkeznek. Ennek segítségével ugyanis az érintett csapat nem kényszerül túlzottan nagy hűtőnyílások kialakítására, sőt, a 2012-es szezonban kötelezően alkalmazott periszkóp kialakításhoz hasonló kipufogórendszerek mellé a motort és s sebességváltót jobb aerodinamikai áramlást biztosító keskeny kialakítású burkolattal képesek ellátni.

A Renault által kiadott információk szerint a francia gyártó a 2012-es szezon előtti tesztelések alkalmával hozzávetőlegesen 3.000km-t tett meg, amely természetesen nemcsak a melegebb versenyhelyszínek szempontjából elvégzett felkészülés tekintetében mondható lényegesnek. Ennek a távnak az egyharmada, vagyis nagyjából 1.000km volt az, amely kifejezetten a malajziai versenypályán uralkodó időjárási viszonyokra történő minél alaposabb tesztelés címén került teljesítésre.

A csapatoknak tehát olyan forgatókönyvet kell kidolgozni, amely a teljes szezonra vonatkozóan tökéletes technikai lefedettséget jelent a motorok tekintetében. Mindamellett, hogy a technikai direktívák is jelentős kötöttséget jelentenek, a csapatoknak úgy kell kalkulálni az autónként alkalmazható nyolc erőforrással kapcsolatban, hogy azok a teljes, 20 futamból álló idényt megfelelő módon lefedjék. A Renault például a tavalyi évhez hasonlóan a 2012-es szezonban is ugyan azt a motort biztosította a szezonnyitó ausztrál, és az azt követő maláj versenyhétvégéken is.

A csapatok számára az egyik legfőbb stratégiai elem nem más, mint hogy a szezon elején megpróbáljanak egy motorból a lehető legtöbb versenytávot kicsikarni, hogy a szezon második felére minél több erőforrást tudjanak tartalékolni. Azok a csapatok ugyanis, akik ezeknek a céloknak meg tudnak felelni, a szezon hajrájában megengedhetik maguknak, hogy egy motort maximálisan két futamon használjanak. Ez pedig jelentős előnyt jelenthet a riválisokkal szemben a világbajnoki pontokért folytatott küzdelemben.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)


Címkék: , ,


Ajánld a cikket ismerőseid számára:

Megosztás:
 • email
 • Facebook
 • Twitter
 • Tumblr
 • del.icio.us
 • LinkedIn
 • Posterous
 • Google Buzz
 • Google Bookmarks
 • Identi.ca
 • FriendFeed
 • Propeller
 • RSS

Hozzászólások (0)

Szólj hozzá...

* A mezők kitöltése kötelező!

*

Top
Dear F1 Fan,

You can translate the blog content to the next languages.

If you can't find your language below, please send me an e-mail to the istvan.papp[at]formula1tech.hu ([at]=@). Thank you for your cooperation.

Have a good reading!

Bye,
István Papp


Kedves Látogató!

Iratkozz fel a Formula1Tech Blog blogértesítő szolgáltatására, és minden egyes új bejegyzést meg fogsz kapni az e-mail postafiókodba.

Ehhez nem kell mást tenned, csak kattints az alábbi nyomógombra, és töltsd ki a kezdő oldal alján található regisztrációs lapot.

Köszönettel,
Papp István

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Dear Visitor,

Please subscribe to the Formula1Tech Blog newsletter, and you will get every new post delivered to your Inbox.

Just click to the button below and fill the registration form at the bottom of the home page.

Thank you,
István Papp

Read previous post:
Első kerékfelfüggesztés (Ferrari, Maláj Nagydíj, 2012)
A Ferrari mellőzni kényszerül a vonórudas felfüggesztést

A Ferrari alakulat szakítva a korábbi években alkalmazott tervezési filozófiával bízva a teljesítménybeli előrelépésben jelentős technikai változtatásokat eszközölt az idei...

Az F2012 első fékrendszere (Ferrari, Maláj Nagydíj, 2012)
A Brembo is felkészült a 2012-es szezonra

A Formula-1-ben már jó néhány év óta jelen van a Brembo vállalat, miután a csapatok jelentős része az olaszországi központtal...

Hátsó légterelő szárny (Williams, Ausztrál Nagydíj, 2012)
Williams Renault FW34: Kiegészítő légterelő a rúdszárny felett

A Formula-1 technikai szabályzata értelmében a versenyautó hátsó területén az autó szimmetriavonalától 75mm-es távolságig lehet kiegészítő aerodinamikai elemet alkalmazni, illetve...

Close