Warning: Use of undefined constant is_single - assumed 'is_single' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /chroot/home/formulao/formula1tech.hu/html/wp-content/plugins/facebook-like-button/inc/fun.inc.php on line 62

Online látogatók

Ajánló

Technikai fejlesztések és megoldások: Olasz Nagydíj (2013) (2013.09.07) - A DRS és a szélárnyék-csaták kapcsolata Monzában (2013.09.06) - Gumi- és boxtaktika elemzés: Belga Nagydíj (2013) (2013.08.27) - A McLaren aerodinamikai teszttel készül Monzára (2013.08.27) - Williams Renault FW35: Parabolikus hátsó légterelő szárny (2013.08.26) - Technikai fejlesztések és megoldások: Belga Nagydíj (2013) (2013.08.24) - Ezúttal két DRS szakasz lesz a Belga Nagydíjon (2013.08.20) - Milyen előnyt jelenthet a Lotus E21 nagyobb tengelytávja Spában? (2013.08.19) - A Pirelli ismertette a szingapúri futamig használatos keverékeket (2013.08.18) - A turbós motorok és a gumiabroncsok összhangjának fontossága (2013.08.18) - Új oldalsó gyűrődési zóna lesz a 2014-es autókban (2013.08.11) - Az információtechnológia szerepe és fejlődése a Hungaroringen (2013.08.07) - F1 2014: A technikai szabálymódosítások ismertetése (2013.08.06) - A gumihőmérséklet jelentősége és figyelése a versenypályán (+Videó) (2013.08.04) - A ballaszt szerepe és alkalmazási módjai az F1-ben (2013.08.03) - Újabb érdekes megoldás a hátsó gumik hőmérsékletkontrolljára? (2013.08.02) - Hell Ring: Új versenypálya-komplexumot kaphat Magyarország (+Videó) (2013.08.02) - Az F1-es autó életciklusa a pályán kívül (Videó) (2013.08.01) - Gumi- és boxtaktika elemzés: Monacói Nagydíj (2013) (2013.05.27) - Technikai fejlesztések és megoldások: Monacói Nagydíj (2013) (2013.05.26) - Technikai követelmények: Monacói Nagydíj (2013) (2013.05.25) - A siker kulcsa az F1-ben: Az aerodinamika szerepe 2013-ban (2013.05.22) - Módosított hátsó szárnyat tesztelt a Force India Duxfordban (2013.05.21) - A két leglágyabb keverékkel készül a Pirelli Monacóra (2013.05.21) - Monacóban újra a célegyenesben lesz az előzési zóna (2013.05.21) -

A Mercedes izmosabb biztonsági autót épített az F1-nek (+Videó)

Add a Startlaphoz
Írta: Papp István | 2012.09.23. PDF Betűméret növelése Betűméret csökkentése Betűméret visszaállítása Megtekintés: 4 697
Mercedes SLS AMG GT biztonsági autó (2012.09.23)

Minden eddiginél erősebb, és jobb menetdinamikával rendelkező biztonsági autót kapott az F1 (Fotó: Mercedes Benz)

Biztonsági autót először 1911-ben az Indianapolis 500-as futamon használtak az autósportban. A biztonsági óvintézkedések elvégzése mellett a nézők ekkor egy kis extra időhöz jutottak, hiszen el tudtak szaladni egy kis pattogatott kukoricáért és egy kis üdítőért anélkül, hogy a futam izgalmaiból túl sokat kellett volna nélkülözniük. Azóta már természetesen az FIA szigorú keretek közé szorította a biztonsági autóra vonatkozó szabályokat, és az 1992-es évtől kezdődően a Formula-1-ben is elkezdték használni, mint egy mobil biztonsági eszközt.

 

Amikor a Formula-1-el kapcsolatban elhangzik a fejlesztés szó, a legtöbben elsősorban a versenyautókat érintő technikai újításokra asszociálnak. Az igazat megvallva ebben semmi különös sincs, hiszen a tized-, század-, sőt ezredmásodpercekért folyó küzdelemben csakis az maradhat igazán a toppon, aki a lehető legütőképesebb technikai csomaggal lép pályára annak reményében, hogy az autóból a lehető legjobb teljesítményt tudja kinyerni.

 

Ezúttal viszont nem az F1-es gépcsodákról, illetve azok legújabb fejlesztéseiről esik szó, hiszen a Mercedes a Szingapúri Nagydíjra jelentős ráncfelvarrást végzett a száguldó cirkusz számára megépített biztonsági autójával kapcsolatban. A bajor gyártó által eszközölt technikai újítások ismertetését megelőzően nézzük meg, miért is van szükség biztonsági autóra a Formula-1-ben, és hogyan is használja azt a versenyek biztonságát felügyelő Nemzetközi Automobil Szövetség, az FIA.

 

 

Mikor van szükség a biztonsági autóra, és hogyan rendelkezik az F1 sportszabályzata?

 

Abban az esetben, ha a versenypályán veszélyesnek minősített szituáció alakul ki, a versenyigazgatóság azonnal beküldi a biztonsági autót. Erre abban az esetben szokott általában sor kerülni, ha valamilyen baleset történik, vagy akár heves esőzés alakul ki a verseny ideje alatt.

 

Miután az ezüstszínű Mercedes a pályára hajt, a mezőny összes résztvevőjének a biztonsági autó által diktált tempóban követnie kell azt egészen addig, amíg a veszélyhelyzet meg nem szűnik. Amíg a biztonsági autó a pályán van, a versenyzőknek nemcsak a sebességet kell csökkenteni, de még az előzés is meg van tiltva számukra.

 

A pilótáknak talán nincs is annál rosszabb, amikor a versenyzői ruhájukat magukra öltve, kezükben a kormánykerékkel nem róhatják versenytempóban a köröket. Ezzel szemben viszont Bernd Mayländer, a biztonsági autó pilótája szempontjából nézve azt lehet elmondani, ha ő nem lép pályára, akkor minden a legnagyobb rendben van.

 

A biztonsági autó nagyon fontos szerepet játszik az F1 biztonsága érdekében. Az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting dönt arról, hogy milyen esetekben kell pályára parancsolnia Mayländert, hiszen a kialakult veszélyhelyzetben a lehető leggyorsabban kell reagálnia anélkül, hogy a futamot túlzottan nagy időre „félbeszakítanák”.

 

Abban az esetben, ha az ezüstszínű Mercedesnek mégis be kell avatkoznia a verseny menetébe, az élen álló pilótának kell elsőként követnie a biztonsági autót, és a többi résztvevőnek pedig szépen türelmesen libasorban kell haladni utána. A versenyben lévő mezőny minden egyes tagjának abban a pillanatban el kell kezdeni csökkenteni a tempót, ha megkapják a jelzést, hogy a biztonsági autó a pályára lépett, vagyis már azt megelőzően vissza kell venni a sebességből, még mielőtt felzárkóznának a biztonsági autó mögé.

 

A biztonsági autóra vonatkozó szabály velejárójaként mialatt Bernd Mayländer igyekszik megfelelő tempóra kényszeríteni a mezőnyt, az esetleges boxutcai áthajtásos büntetést, vagy az időszakos kiállítást nem lehet ilyenkor teljesíteni. Abban az esetben viszont, ha a célegyenesben alakul ki olyan baleset, aminek következtében a mezőny nem tud megfelelő módon áthaladni a pálya ezen szakaszán, a szabályzat lehetőséget biztosít a boxutcai áthajtásra úgy, hogy közben nem kötelező kereket cserélni. A biztonsági autós fázis alatt a boxutca kijáratánál lévő jelzőfény mindvégig zöld marad, elősegítve ezzel, hogy egyetlen egy pilóta se veszítsen értékes időt a szabad jelzésre történő várakozás miatt. A jelzőfény csakis abban az esetben vált majd piros színre, ha a futamot valamilyen okból kifolyólag a versenyigazgatóságnak le kell állítania.

 

Miután a sportbírók megszüntették a pályán kialakult veszélyforrást, a biztonsági autó tetején lévő jelzőfények kialszanak. Ez azt jelenti, hogy még egy teljes kört kell a versenyzőknek megtenni Mayländer Mercedese mögött, hiszen azt követően fog csak visszatérni a boxutcába. Miután ez megtörténik, a pilóták újra rátaposhatnak a gázpedálra, de előzni csakis azt követően lehet, ha átlépték a rajt/cél vonalat. A biztonsági autóra vonatkozó szabályok értelmében az autó mögött megtett körök számát pedig beszámítják a futam köreinek számába.

 

A 2012-es világbajnokságban először a Belga Nagydíjon volt kénytelen szolgálatba állítani a versenyigazgatóság az ezüstszínű Mercedest, és a soron következő, lámpafényes Szingapúri Nagydíjon is megvan az esély erre. Aki figyelemmel kíséri a Formula-1 eseményeit, annak minden bizonnyal ismert tény, hogy a Marina Bay Street Circuit versenypálya 2008-as debütálása óta minden egyes szingapúri futamon jutott feladat a biztonsági autó pilótájának, Bernd Mayländernek, és másodpilótájának, Pete Tibbetsnek.

 

 

Dinamikusabb és gyorsabb biztonsági autó szolgálja az F1-et a Szingapúri Nagydíjtól

 

Mercedes SLS AMG GT biztonsági autó (2012.09.23)

591LE, 650Nm-es nyomaték és AMG Ride Control felfüggesztési rendszer jellemzi a Szingapúri Nagydíjra készített sirályszárnyú Mercedest (Fotó: Mercedes Benz)

A Formula-1 számára rendszeresített biztonsági autót fejlesztő és gyártó Mercedes alapos ráncfelvarrást végzett a korábban használt négykerekűvel kapcsolatban. Az SLS AMG névre hallgató konstrukciót ezúttal az SLS AMG GT váltja fel, amely az új megjelenése mellett menetdinamikailag, és teljesítményét tekintve is jelentős előrelépést testesít meg elődjéhez képest. A 6.3 literes V8-as erőforrással felvértezett autó teljesítményét egészen 591LE-re (435kW) húzták fel, és mindamellett, hogy az optimalizált váltási sebesség érdekében átdolgozták annak váltóművét, a jobb menet- és úttartási jellemzők érdekében egy teljesen új fejlesztésű, úgynevezett AMG Ride Control névvel illetett felfüggesztési rendszert is kapott.

 

Az új biztonsági autó összesen 1.620kg-ot képvisel, és köszönhetően a stuttgarti gyártó által beépített szárazteknős kenési rendszernek, a V8-as motor a lehető legalacsonyabb súlypont érdekében meglehetősen közel helyezkedik el a pálya aszfaltjához. Az első tengely mögött elhelyezett motornak, és a hátsó tengelynél alkalmazott kettős kuplungrendszernek köszönhetően rendkívül jó súlyeloszlást, egészen pontosan 47% (elől):53% (hátul) sikerült elérni az autót megalkotó mérnököknek. A konstrukció professzionalitását tovább fokozza a versenyautókban hagyományosnak mondható kettős háromszög alakú keresztlengőkar beépítése is, amely mindamellett, hogy kellően agilissá teszi az autót, és a lehető legkisebb kilengéseket eredményezi a hirtelen irányváltoztatások esetén, jelentős szerepet játszik a megfelelő kanyar-karakterisztika biztosításában.

 

Az AMG 6.3 literes első-középmotoros meghajtással rendelkező autó 591LE-vel és nem kevesebb, mint 650Nm-es nyomatékkal rendelkezik, amelyhez az optimális váltási sebesség biztosításához egy AMG Speedshift DCT 7-sebességes váltómű párosul. Mindazonáltal, hogy a minél jobb menetdinamikai tulajdonságok biztosítása érdekében az új biztonsági autó egy új fejlesztésű AMG Ride Control felfüggesztési rendszert is kapott, a kellő fékteljesítmény eléréséhez kerámia-kompozit anyagból készített fékrendszerrel is büszkélkedhet. A súly minimalizálása érdekében az újjászületett Mercedes matt feketére színezett, 10 küllős könnyűfém felniken nyugvó gumiabroncsokon keresztül létesít kontaktust a pálya aszfaltjával. A megannyi technikai újítás felsorolása mellett pedig érdemes említést tenni a német autómárkát képviselő szerzemény gyorsulási adatairól is, amelynek álló helyzetből 100km/h-ás tempóra 3.7mp-re, míg 200km/h-ás sebesség eléréséhez 11.2mp-re van szüksége.

 

A külső megjelenését még inkább markánsabbá tevő jellegzetességek mellett az AMG módosított továbbá az Alcantara borítással ellátott kormánykerék kialakításán, valamint a sebességi fokozatok kijelzésére szolgáló LED-es műszerfalon is.

 

 

Egy jó autó mit érne egy tapasztalt pilóta nélkül?

 

Az F1-es biztonsági autó pilótája, Bernd Mayländer (2012.09.23)

Bernd Mayländert már 2000 óta láthatjuk a Formula-1 biztonsági autójának volánja mögött (Fotó: Mercedes Benz)

Az új fejlesztésű Mercedes SLS AMG GT biztonsági autó volánját a Formula-1-ben már jól ismert 41 esztendős német pilóta, Bernd Mayländer kezeli, aki már a 2000-es év óta látja el ezt a nemes feladatot. Legelfoglaltabb évének a 2010-es szezont lehetne megemlíteni, amikor másodpilótájával, Peter Tibbets-szel együtt összesen 21 alkalommal kellett pályára lépniük, és így összesen 452.3km megtételére kényszerültek.

 

A 45 éves angliai születésű Tibbets segíti tehát Mayländer és egyúttal az FIA munkáját, aki a nagydíjhétvégék során mindvégig rádiókapcsolatban áll a versenyirányítás szakembereivel. A sirályszárnyú Mercedes üléseiben helyet foglaló duó azonban nemcsak a száguldó cirkusz eseményein, hanem az F1-es hétvégék műsorát alkotó GP2- és GP3 Sorozat, valamint a Porsche Supercup edzésein és versenyein is éppúgy szolgálatot teljesít.

 

A 2012-es szezonban eddig összesen hat alkalommal kellett a versenyigazgatónak mozgósítani a Bernd Mayländer vezette biztonsági autót, és a mezőnynek 138.1km-t kellett megtennie a német pilóta által diktált tempóban. Ezek közül a leghosszabb időtartamot a Maláj Nagydíj mondhatja magáénak, ahol a kialakult hatalmas esőzés miatt összesen 8 körön, vagyis 44.3km-en keresztül körözött az SLS Mercedes a sepangi versenypályán.

 

 

A Mercedes AMG 15 éve gyártja az F1-es biztonsági- és orvosi autókat

 

Az AMG meglehetősen nagy tapasztalattal rendelkezik a Formula-1 számára készített biztonsági- és orvosi autók tekintetében. A C 63 AMG Estate (S 204) a Formula-1 hivatalos orvosi autója már a 2008-as évtől kezdődően, amely a versenypályákon kialakuló balesetek során tökéletes szolgálatot tesz. A német gyártó azonban az F1-es biztonsági autóval kapcsolatban is jelentős múlttal rendelkezik.

 

 

Az AMG biztonsági autók típusai:

 

1996: C 36 AMG (W 202)

1997-től: CLK 55 AMG (C 208)

2000: CL 55 AMG (C 215)

2001-től: SL 55 AMG (R 230)

2003: CLK 55 AMG (C 209)

2004-től: SLK 55 AMG (R 171)

2006-tól: CLK 63 AMG (C 209)

2008-tól: SL 63 AMG (R 230)

2010-től: SLS AMG (C 197)

2012-től (Német Nagydíj): SLS AMG GT (C 197)

 

Az AMG orvosi autók típusai:

 

1996: C 36 AMG (W 202)

1997: C 36 AMG (W 202); E 60 AMG (W 210)

1998-tól: C 55 AMG Estate (S 202)

2001-től: C 32 AMG Estate (S 203)

2004-től: C 55 AMG Estate (S 203)

2008-tól: C 63 AMG Estate (S 204)

 

 

(Ha a videó nem megfelelően jelenik meg, itt megnézheted)

 

 

Képgaléria:

 

Mercedes SLS AMG GT biztonsági autó (2012.09.23)   Mercedes SLS AMG GT biztonsági autó (2012.09.23)  Mercedes SLS AMG GT biztonsági autó (2012.09.23)   Mercedes SLS AMG GT biztonsági autó (2012.09.23)   Mercedes SLS AMG GT biztonsági autó (2012.09.23)   Az F1-es biztonsági autó pilótája, Bernd Mayländer (2012.09.23)

 

 

***

 

Ezúton is szeretnék köszönetet mondani kiváló újságíró kollégámnak, Mészáros Sándornak (F+1 Blog), aki a rendelkezésemre bocsátotta a Mercedes-Benz sajtóanyagát, támogatva ezzel a bejegyzés megszületését!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
A Mercedes izmosabb biztonsági autót épített az F1-nek (+Videó), 5.0 out of 5 based on 2 ratings


Címkék: , , , , , , ,


Ajánld a cikket ismerőseid számára:

Megosztás:
 • email
 • Facebook
 • Twitter
 • Tumblr
 • del.icio.us
 • LinkedIn
 • Posterous
 • Google Buzz
 • Google Bookmarks
 • Identi.ca
 • FriendFeed
 • Propeller
 • RSS

Hozzászólások (0)

Szólj hozzá...

* A mezők kitöltése kötelező!

*

Top
Dear F1 Fan,

You can translate the blog content to the next languages.

If you can't find your language below, please send me an e-mail to the istvan.papp[at]formula1tech.hu ([at]=@). Thank you for your cooperation.

Have a good reading!

Bye,
István Papp


Kedves Látogató!

Iratkozz fel a Formula1Tech Blog blogértesítő szolgáltatására, és minden egyes új bejegyzést meg fogsz kapni az e-mail postafiókodba.

Ehhez nem kell mást tenned, csak kattints az alábbi nyomógombra, és töltsd ki a kezdő oldal alján található regisztrációs lapot.

Köszönettel,
Papp István

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Dear Visitor,

Please subscribe to the Formula1Tech Blog newsletter, and you will get every new post delivered to your Inbox.

Just click to the button below and fill the registration form at the bottom of the home page.

Thank you,
István Papp

Read previous post:
A DRS-pedál működése (Ferrari, 2012.09.16)
Ferrari F2012: Lábbal aktiválható DRS mechanizmus (+Videó)

A Formula-1-es versenyek látványosabbá tételének, és ezzel együtt az előzések megkönnyítésének érdekében a Nemzetközi Automobil Szövetség részéről egy merész elgondolás...

Előzési zóna (Szingapúri Nagydíj, 2012)
Egy szakaszon lesz aktiválható a DRS Szingapúrban

Az Olasz Nagydíjat követő, Szingapúrban megrendezésre kerülő lámpafényes futamon a tavalyi évben alkalmazott megoldáshoz hasonlóan szintén egyetlen egy szakaszon lehet...

Hamilton boxgyakorlat közben (McLaren, Olasz Nagydíj, 2012)
Gumi- és boxtaktika elemzés: Olasz Nagydíj (2012)

Az Olasz Nagydíjnak otthont adó monzai versenypályát leginkább a sebesség templomaként szokták nevezni, ami a pálya karakterisztikája által megkívánt, alacsony...

Close